Nincs elég óvodapedagógus: már diploma nélkül is felvesznek embereket

Pénzcentrum2018. július 6. 09:03

Rengeteg település küzd óvónőhiánnyal, vannak települések, ahol már plusz juttatásokkal próbálják csábítani az embereket. Sőt, több kistelepülés álláshirdetésében szerepel az, hogy akár nyelvvizsga nélküli pályakezdők jelentkezését is várják - vagyis olyan végzetteket is felvennének, akik a nyelvvizsga hiánya miatt még nem vehették át diplomájukat.

Több mint 760 óvónői álláshirdetést lehet találni a közszolgálati állásportálon, a Közigálláson, sok település egyszerre több óvónőt is alkalmazna azonnal - írja az Eduline.hu.

Nagyon komoly hiány van óvodapedagógusokból, ráadásul egyre jobban öregszik a szakma, 55 év körül lehet az óvodapedagógusok átlagéletkora - mondta az Eduline-nak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke, hozzátéve: míg néhány évvel ezelőtt főként a kistelepüléseken volt nagy a szakemberhiány, ma már a nagyobb városokban is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket.

Sok helyen plusz juttatásokkal próbálnak pedagógusokat csábítani a helyi intézményekbe: van, ahol lakhatási támogatást fizetnek, máshol szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek. Hiába nagyon népszerű az óvodapedagógusképzés, a legtöbben a diploma megszerzése után külföldre mennek. Magyarországon ugyanis a pályakezdő óvodapedagógusok három évig nem léphetnek tovább a "gyakornok" kategóriából, ez pedig azt jelenti, hogy csak az illetményalapot, egészen pontosan bruttó 182 700 forintos fizetést kapnak. Több kistelepülés már úgyis alkalmazna valakit, ha a nyelvvizsga hiánya miatt még nem kapta meg a diplomáját.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hrcentrum, karrier, óvoda, munka, szakemberhiány, óvodapedagógus, illetményalap,