Ennyit kaszálnak az ingatlanosok: diploma sem kell hozzá

Pénzcentrum2018. június 15. 16:00

A hazai ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően az ingatlanközvetítői szakma is virágzását éli, és újra egyre többen választják a magas fizetéssel kecsegtető lehetőséget. Mennyit lehet keresni, milyen végzettség kell hozzá és kik lesznek munkatársaink?

Nagyon ritka manapság az olyan szakma, amiben 5 generáció képviselői is dolgoznak. Az ingatlanközvetítők között végzett felmérés alapján a legfiatalabb szakmában dolgozó alig múlt 20 éves, míg a legidősebb aktív értékesítő 74. életévébe lépett már - derül ki a Duna House friss kutatásából. A szakma átlagéletkora 44 év, a nemek közti arányok versenyét a hölgyek nyerték 60-40 százalékos megoszlásban.

A számadatok mögé nézve valóban nagyon sokszínű az ingatlanközvetítői szakma. A legsikeresebb értékesítők a 40 év feletti hölgyek és a 30 év körüli férfiak közül kerülnek ki hálózatunkban."

- nyilatkozta a felmérés kapcsán Varga Anikó, a Duna House értékesítési igazgatója.

Az ingatlanközvetítőknek nincs külön iskolája, ahhoz, hogy valaki a szakmában dolgozzon OKJ felső középfokú szakképesítés szükséges. A legtöbben más szakmából érkeznek erre a piacra, 63 százalék középfokú végzettséggel rendelkezik, 15 százalék egyetemet, 22 százalék pedig főiskolát végzett. A szakmai továbbképzés az ingatlanközvetítő hálózatoknál folyamatos, így részterületekre való specializálódás és a legújabb technológiák elsajátítása is lehetséges a karrier előrehaladtával. Az ingatlanközvetítői szakma kompetenciái között az értékesítési attitűd megléte alapfeltétel, egy-egy idegennyelv ismerete pedig plusz bevételi lehetőségeket biztosít a külföldi vásárlók egyre bővülő csoportjából. 

Mennyit lehet keresni?

Az ingatlanközvetítői szakmában dolgozók jellemzően jutalékos rendszerben kapják juttatásukat, így nehéz az átlagos havi jövedelmet meghatározni. A Duna House statisztikái alapján egyértelműen kimutatható, hogy a szakmában töltött idővel arányosan emelkednek a havi átlagfizetések.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az első három hónap a szakma legkritikusabb időszaka. A jutalékos rendszer sajátosságai és az első, éles értékesítési tapasztalatok általában erősen szelektálják a szakmába belépőket. Ebben az időszakban lehet a legkevesebbet keresni, de 1 éven belül már 200-300 ezer forintos nettó bevétel érhető el. A néhány éves tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítők magasan az átlagbérek fölött keresnek, jellemzően 400 és 600 ezer forint közötti fizetést visznek haza, a legjobban kereső értékesítőink között pedig nem ritka a többmilliós nagyságrendű juttatás egy-egy sikeresebb hónapban."

 - folytatta Varga Anikó.

Címkék:
hrcentrum, karrier, ingatlan, lakáspiac, duna house, penzcentrum, ingatlanos, képviselői fizetés,