Több százezer magyarnak harangoztak: mi lesz így a munkájukkal?

NapiCsárt2018. május 24. 15:02

Több mint 27 millió dolgozónak van határozott idejű szerződése az EU-ban. Bár Magyarország bőven az EU-s átlag alatt marad ilyen téren, még így is majd 400 ezer ember számít - a friss adatok alapján - ideiglenes alkalmazottnak. Az ilyen jellegű foglalkoztatás főleg a legfiatalabb munkavállalókat érinti Európa szerte.

27 millió 15 és 64 év közötti európai munkavállalónak volt határozott idejű szerződése 2017-ben - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez az összes EU-s munkavállaló 14,3 százalékát jelenti. A nemek szerinti részarány pedig valamivel magasabb volt a nőknél (14,8 %), mint a férfiaknál (13,8 %).

Határozott idejű szerződés

A határozott idejű szerződéses munkavállalás egy olyan foglalkoztatási helyzet, amelyben a munkavállaló csak egy bizonyos ideig kap lehetőséget/marad a munkáltatónál. Ebben az esetben a munkavállalóknak lehetőségük van arra, hogy az adott időtartam lejárta után állandó státuszba részesüljenek, de sokakkal például csak valamilyen projekt befejezéséig vagy idénymunkára kötnek ilyen szerződést.

Az Európai Unióban egyébként Spanyolországban, Lengyelországban és Portugáliában a legelterjedtebb a határozott időre szóló szerződéssel való foglalkoztatás. Ezekben az országokban a dolgozók majd negyedét így foglalkoztatják. A lista végén Románia, Litvánia és Lettország kapott helyett, úgy hogy ezekben az országokban még az öt százalékot sem éri el az ideiglenes alkalmazottak aránya.

Loading...

Magyarország hátulról a nyolcadik a teljes listán, úgy hogy hazánkban 2017-ben a dolgozók 8,8 százaléka számított ideiglenes alkalmazottnak. Ez 4 millió 435 ezer foglalkoztatottal számolva majd 400 ezer munkavállalót jelent. Ezzel a számmal, mint látható bőven az EU-s átlag alatt végeztünk. Az adatokból kiderült továbbá az is, hogy hazánkban a nők 9,5, míg a férfiak 8,2 százalékának volt határozott idejű szerződése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További érdekesség, hogy a határozott idővel való foglalkoztatás főleg a fiatalokat érinti leginkább Európában. Olyannyira kiugró a 15 és 24 év közöttiek ilyen jellegű foglalkoztatása, hogy míg ennek a korcsoportnak a 43,9 százaléka dolgozik ilyen formában, addig a 25 és 54 év közöttieknek csupán a 12,2 százaléka.

Loading...

Magyarországon egyébként a 15-24 év közöttiek 17,6 százaléka számított ideiglenes alkalmazottnak 2017-ben. Összevetésképp a Spanyolországban és Portugáliában ez az arány 70 százalék fölött volt.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, foglalkoztatás, határozott idejű szerződés,