Nem csoda, hogy lelépnek a magyar melósok: 3 ezres órabér várja őket

Népszava2018. május 8. 09:00

Hiába a napszámosok egyre növekvő órabére Magyarországon, alig lehet embert találni a termények betakarítására. Ennek egyik oka, hogy tőlünk nyugatabbra ennél az órabérnél is jóval többet kereshetnek az idénymunkások - írja a Népszava.

Hiába emelkedtek az elmúlt években az alkalmi munkabérek Magyarországon - ma már 800-1400 forint között alakulnak az óradíjak -, egyre nagyobb gondot okoz a 800-900 hektárnyi szamóca föld betakarítása.

A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak, s ezzel a magyar gazdák nem versenyezhetnek

- mondta el a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Bár a munkaerő pótlására elviekben lenne lehetőség Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból, ám észak-keleti szomszédunkból az emberek inkább Lengyelországba mennek. A román alkalmi munkások pedig meg sem állnak Olaszországig, Spanyolországig, sőt a Vajdaságból is szívesebben mennek az emberek Ausztriába.

Az alelnök szerint ráadásul az elkövetkező 10 évben sem fog javulni a hazai munkaerő helyzetet, hiszen a társadalom egyre csak öregszik, és a kivándorlás miatt a kistérségek kiürülése sem kecsegtet semmi jóval. Ebből adódóan valószínűsíthető, hogy a munkaerőért folytatott küzdelem további béremeléseket gerjeszt majd a kertészeti ágazatban is, ez pedig

megjelenik majd a gyümölcs árában is.
Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, szamóca, kivándorlás,