Aggasztó jelentés: ezért keresel kevesebbet, mint a munkatársaid

Pénzcentrum2018. április 16. 15:02

Arról már írtumnk, hogy a tavaly őszi OECD jelentés szerint  az országoknak világszerte többet kell tenniük azért, hogy a nemek közötti szakadék csökkenjen. Most kiderült, nem csak a nem számít, hanem az is, van-e gyereke a munkavállalónak. A tendencia világszerte az, hogy a háromgyerekes anyukák 18, a kétgyerekes családanyák 13 százalékkal keresnek kevesebbet átlagosan a gyermektelen nőknél, míg a kisgyermekes apukáknak több a fizetése, mint a gyermektelen férfiaknak.

Októberbenszámoltunk be arról, hogy az OECD jelentése szerint a nők munkaerő-piaci részvétele az utóbbi évtizedekben bár közeledett a férfiakéhoz, mégis minden OECD országban kisebb valószínűséggel kapnak fizetett munkát, mint a férfiak. Tehát egy nőnek már eleve nehezebb elhelyezkednie, mint a férfiaknak. Ha sikerül is munkát találni, ugyanazért a munkáért a nők általánosan 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak, és kevesebb előrelépési lehetőségük is van, mint a férfiaknak.

Loading...

Most kiderült, hogy ha valakinek gyereke van, még rosszabbak az esélyei. A Washington Center for Equitable Growth kutatóintézet által finanszírozott felmérés során 1986-ig visszamenőleg elemezték nagyjából 14 ezer nő karrierrel, keresettel kapcsolatos, korábbi kutatás során megadott adatait. Azt találták, hogy jelentősen nőtt az évek során a dolgozó nők száma, ugyanakkor munkaerőpiaci helyzetük elég kilátástalan.

Kiderült ugyanis, hogy a háromgyerekes anyukák 18, a kétgyerekes családanyák 13 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a gyermektelen nők. Akinek csak egy gyereke van, az is kevesebbet vihet haza havonta, mint aki (még) nem vállalt gyereket. Miközben az anyukák átlagosan 5 évvel idősebbek a gyermektelen kollegináknál, és általában képzettebbek és nagyobb munkatapasztalatuk is van, mint a fiatalabb munkatársaiknak.  Ugyanakkor érdekes visszásság, hogy a kisgyermekes férfiak általában többet keresnek, mint a gyerektelen férfiak.

Lehet másképp is

A kutatást ismertető Business Insider cikk írója kiemeli, lehet ezt máshogy is intézni, jó példa erre Svédország, ahol a szülők összesen 50 hetet lehetnek otthon a gyerekeikkel, maguk közt elosztva ezt az időt. Ennek közel 75 százalékát töltik gyesen az anyukák, a maradék 25 százalékban pedig az apukák vannak a gyerek(ek)kel. 2016 január elsejétől egyébként az apukáknak alanyi jogon jár három hónapnyi gyes, amit nem ruházhatnak át az anyára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek mellett a fizetési különbség is elenyésző, a nők a férfiak fizetésének 87-95 százalékát kapják, szakmától függően. Ráadásul a parlamentben a nők aránya is közel 50 százalék.

Címkék:
karrier, fizetés, felmérés, nők, tanulmány, férfiak, gender,