A számlákat sem tudják befizetni: béremelést követelnek a könyvtárosok

Pénzcentrum2018. január 23. 09:32

Háromezer közművelődési dolgozó, köztük levéltáros, könyvtáros és muzeológus írta alá azt a petíciót, amelyet a Magyar Kultúra Napján adtak át - számolt be kedden este az RTL Klub Híradója. Azt szeretnék, hogy a jelenlegi kaotikus bérrendszert változtassák meg.

Közművelődési dolgozók petícióval készültek a Magyar Kultúra Napján, 3000 aláírás szerepelt rajta, levéltárosoké, muzeológusoké vagy épp könyvtárosoké. A szakszervezet elnöke szerint mind ugyanazt szeretnék: változtassák meg a kaotikus béremelést, és amíg ez megtörténik, 50 százalékos bérpótlék-emelésre lenne szükség.

A Híradóban elhangzott, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot, és a szférában dolgozók kétharmadának 2018-ban sem fogja meghaladni a bruttó 180 ezer forintot. A szakszervezet elnöke úgy fogalmazott, a bérpótlék-emelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kollégák egyáltalán méltósággal tudjanak bemenni dolgozni a munkahelyükre, és ki tudják fizetni az alapvető számláikat - mondta az elnök, aki az RTL kérdésére hangsúlyozta: ez jelenleg nem teljesül. Ez ráadásul nem csak a pályakezdőket tekintve igaz, de a nyugdíj előtt álló, több nyelvet beszélő szakemberekre is.

Címkék:
karrier, béremelés, közszféra,