Jól gondold át, ha itt kapnál állást: a gatyád is rámehet, ha maradni akarsz

Pénzcentrum2018. január 22. 16:30

Az elmúlt években tömegek költöztek külföldre egy jobb élet reményében Magyarországról. Aki viszont azt tervezi, hogy nemcsak a munka miatt költözne el, hanem ott is maradna, annak érdemes rápillantani, hogy hány évig kell dolgoznia egy átlagos lakásért. Mutatjuk a legdurvább árakat egy tanulmány alapján.

A 14. éves nemzetközi lakhatási megfizethetőségi felmérés adataira támaszkodva a Business Insider közölte azt a toplistát, ahol az átlagos jövedelmekhez képest a legkevésbé engedhetik meg maguknak a helyi lakosok, hogy vegyenek egy átlagos árú ingatlant.

A kutatás Ausztráliára, Kanadára, Hong Kongra, Írországra, Japánra, Új-Zélandra, Szingapúrra, az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra terjedt ki, az átlag alatt pedig a mediánt, tehát a középső értéket értették. Ez azt jelenti, hogy sorba tették az összes adásvételt illetve a jövedelmeket, és mindkét sorból kiválasztották a középső elemet. Ennek köszönhetően egy biztosan létező, az ingatlanpiaccal és a bérekkel kapcsolatban is olyan értékeket kaptak, amelyek jó mutatják az átlagos lakás értékét illetve egy átlag munkavállaló keresetét.

Nézzük a legkevésbé megfizethető ingatlanárú helyeket.

10. Tauranga, Új Zéland: egy átlagos ingatlanért 8,9 évet kell dolgozni.

9. Salinas, Monterrey, California, USA és San Francisco, California, USA: Salinas egy 150 ezres város, ahol 9.1 évig kell dolgozni egy átlagos kecóért, és ugyanekkora értéket ért el a listán California egyik legnagyobb városa is.

8. Honolulu, Hawaii, USA: a vizsgált érték 9,2, ennyi évet kell tehát dolgozni az átlagos jövedelemből egy átlagos lakóingatlanért.

7. Los Angeles, California, USA és Santa Barbara, California, USA: mind az angyalok városában, mind pedig Santa Barbarában egységesen 9,4 év, mire összejön egy átlagos lakás

6. Melborune, Ausztrália: 9,9 év meló kell egy lakáshoz, ami szép ugrás 2001-hez képest, amikor 6,3, vagy a korai nyolcvanas évekhez képest, amikor 3-as volt ez a mutató.

5. San Jose, California, USA: 10,3 év kell egy lakásért

4. Santa Cruz, California, USA: 10,4 a vizsgált mutató, ez a legrosszabb érték az egész Egyesült Államokban, nem hiába, itt van a híres Szilícium-völgy, ahol a világ legnagyobb tech vállalatai székelnek.

3. Vancouver, Kanada: az ország legkevésbé megfizethető városában 12,6 év munkára van szükség egy átlagos lakásért

2. Sydney, Ausztrália: 12,9-es mutató, ezzel Azstrália legkevésbé megfizethető városa címet érdemelte ki

1. Hong Kong, Kína: A lista legkevésbé megfizethető városa Hong Kong, itt 19,4 évet kell dolgozni átlagos jövedelemért cserébe, hogy 

Címkék:
karrier, ingatlan, külföld, munka, állás, amerika, statisztika, kína,