Titkolják fizetéseiket a magyarok, de az érdekli őket, ki mennyit kap

Pénzcentrum2017. december 11. 18:32

A legtöbb cégnél a munkavállalók titkolják egymás előtt, mennyi pénzt keresnek, de sokan a családjuknak, barátaiknak sem árulják el, mennyit visznek haza havonta. Ugyanakkor sokan kíváncsiak, az informatikusok például figyelik, hol, mennyit lehet keresni derül ki egy friss kutatásból. 

A munkavállalók 60 százaléka a családja és barátai előtt nem titkolja, hogy mennyit keres, de a legtöbb munkahelyen tilos az alkalmazottaknak egymás között fizetésükről beszélni. Ez a legfőbb oka annak, amiért az emberek örömmel informálódnak a világhálón a bérezéskről. Ráadásul az állást kínáló cégek mindössze 10 százaléka jelöli meg az álláshirdetésben a várható bér nagyságát, így nem csak az aktív dolgozók, hanem az álláskeresők számára is fontos, hogy tudják, melyik pozícióban mennyit lehet keresni.

Az informatikusok nagyon kíváncsiak

2007 óta a legtöbb munkavállaló a kiskereskereskedelem, az információs technológiák, valamint az autóipar béreire volt kiváncsi.A legnépszerűbb pozíció az adminisztratív alkalmazott, hiszen tíz év során 32 ezerszer nézték meg ennek a pozíciónak a béradatait. Legtöbben a válság idején fürkészték a fizetéseket: 2010-ben és 2011-ben is évente több mint 100 ezren hasonlították össze másokkal a bérüket a Fizetesek.hu oldalon.

Az utóbbi években viszont az IT a legnépszerűbb. Idén eddig összesen 63 ezer alkalmazott töltötte ki az anonim online fizetési felmérést, a korábbi évekhez hasonlóan az IT a leggyakoribb kategória idén is. 2017-ben továbbá az autóipar, az építőipar valamint a bank- és pénzügy béreire voltak a legtöbben kíváncsiak.

Ők keresik a legtöbbet

Nem csoda az informatikusok kiemelkedő érdeklődése a fizetések iránt: évek óta nagy a kereslet irántuk a munkaerőpiacon, ennek köszönhetően rohamosan növekedtek ebben a szektorban a bérek. Idén is Magyarországon az információs technológiák területén dolgozó munkavállalók keresik a legtöbbet, átlagosan bruttó 475 ezer forintot. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek még a tanácsadói tevékenység, a telekommunikáció, a bank- és pénzügy, valamint a biztosítás területén dolgozó alkalmazottak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legkevesebbet az idegenforgalom és a vendéglátóhelyek, a postai és futárszolgálatok, az erdőgazdálkodás, valamint a szociális ellátás területén keresik.

 

Címkék:
karrier, fizetés, munka, erdőgazdálkodás,