Ide vándorolnak leginkább a magyarok: magas végzettség sem kell hozzá

Népszava2017. november 28. 09:30

Jelentős népességváltozást okoz Magyarországon a külső és a belső vándorlás. Ez azt jelenti, hogy míg a gazdaságilag fejletlenebb régiókban csökken a lakosságszám, addig az egyre fejlődő vidékeken növekszik - írja keddi számában a Népszava a KSH legfrissebb adataira hivatkozva.

Magyarországon belül a munkaerő Budapestre és környékére, valamint a Nyugat-Dunántúlra vándorol elsősorban, a nyári szezonban pedig a Balatonhoz - magyarázta a lapnak Csepeli György szociológus, szociálpszichológus.

Az országon belül jellemzően azok költöznek el a jobb munkalehetőség reményében, akik nem beszélnek nyelveket, nincs megfelelő iskolai végzettségük

véli a szakember, aki kifejtette azt is, hogy a kibocsátó régiók nem feltétlenül járnak rosszul az elvándorlással,

mert akik elhagyják a településeket, a hátramaradt családtagoknak átutalják keresetük egy részét, és ezáltal javítják az életszínvonalukat.

Ezzel párhuzamosan azonban egy negatív spirál is elindul, hiszen minél többen költöznek el egy adott területről, annál kevesebb lesz a fejlődőképes település. Csepeli szerint a megoldást a kiürülő régiókba irányuló betelepítési programok hozhatnák el.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, Budapest, migráció, elvándorlás, költözés, munkalehetőség,