Óriási a munkaerőhiány: gyógypedagógusokra lenne szükség

Népszava2017. október 31. 19:09

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az egész országban óriási hiány van gyógypedagógusokból.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint az egész országban óriási hiány van gyógypedagógusokból. Püspökladányban, Nádudvaron, Derecskén és Konyáron már akkora a baj, hogy az aktív gyógypedagógusok jogszabályi kötelezettségeiknek sem tudnak eleget tenni. Az egyik iskolából azt írták:

Kevés az úgynevezett utazó gyógypedagógus. Ezek a kollégák nagyon sok túlórával dolgoznak, emiatt nem tudják a jogszabályok szerint ellátni a feladataikat. Például a halmozottan fogyatékos gyerekeknek a törvény szerint 8-10 órát kellene biztosítani hetente, ebből jó, ha négyet megkapnak. Az integrált autistáknak is sokkal több járna, mint amennyit biztosítani tudnak. Előfordul, hogy egy osztályban hatos összevonás van, holott csak kettő lehetne.

A probléma nem egyedi. Nagy hiány van gyógypedagógusokból Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megyében is. Magyarszéken például a gyógytestnevelést nem tudják szakszerűen megoldani. Budapesten is vannak gondok, egy XIX. kerületi gyógypedagógiai intézményből a tanév elején három gyógypedagógus is hiányzott - írja a Népszava.

 

Címkék:
karrier, munkaerőhiány, sni,