Egyre kevesebb a tűzoltó: óriási baj lehet ebből

Magyar Nemzet2017. október 25. 09:03

Egyre kevesebben a tűzoltó: a szakma elöregedik, akik dolgoznak, azok túlterheltek, alulfizetettek és motiválatlanok. Erről a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek. Azt is mondta, nem lehet elegendő új munkaerőt találni, mert a havi bruttó 180-200 ezer forintos kezdő bérek egyáltalán nem vonzóak a fiatalok körében.

Már ötvenéves embereket is felvesznek, csak azért, hogy meglegyen az állomány - mondta Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Salamon Lajos a Magyar Nemzetnek. Ha a mostani irány folytatódik, néhány év múlva elöregszik a szakembergárda, s az átlagéletkor 45-50 évre növekszik a mostani csaknem 40 évről.

A fitalaok számára ugyanis nem elég vonzó a pálya, a havi bruttó 180-200 ezer forintos kezdő fizetés nem csábítja az új munkaerőt. Úgy fogalmazott,ha a tűzoltók 2019 elejéig lépcsőzetesen megkapják a még 2015-ben megígért 50 százalékos béremelést, akkor a fizetésük vásárlóértéke csak a 2008-as bérek szintjét éri majd el. Azaz a jövedelmek nagysága ebben a hivatásban továbbra sem lesz kielégítő.

Salamon Lajos szerint a jelenlegi gondok egyik legfőbb forrása az, hogy a szervezet 2012-es "államosítása" során a kormányzat, vagyis a belügyi tárca, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) "maga alá gyűrte" a tűzoltóságot, figyelmen kívül hagyta a szakmai javaslatokat és észrevételeket. Így az elmúlt évek során a korábban vonzó és megbecsült tűzoltószakma leértékelődött.

Loading...
Címkék:
karrier, munka, tűzoltó, munkaerőhiány, tűzoltóság,