Egyre nő a feszültség: csökkenhet a közmunkások száma

Népszava2017. október 6. 10:00

Szakszervezetek szerint, ha szükség van a közfoglalkoztatottak munkájára, akkor adjanak nekik megfelelő juttatást - írja a Népszava.


A magyar diplomások egy részét alig 70 ezer forintos béren foglalkoztatják a kulturális közfoglalkoztatás keretében. Ráadásul a visszafoglalkoztatás tilalma ellenére sokan éppen azon a munkahelyen dolgoznak korábbi fizetésük töredékéért, ahonnan korábban átszervezésekre és összevonásokra hivatkozva küldték el őket.

Loading...

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért civil szervezet és a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alapítványa konferenciát szervezett a témában. A felszólalók hangsúlyozták, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a munkajogi védettség nagy része nem vonatkozik a közfoglalkoztatottakra. Ráadásul az állami hivatalokban és cégeknél a közmunkások kevesebb bért kapnak ugyanazért a munkáért, mint a rendes munkaviszonyban álló kollégáik. Ez pedig sok helyen feszültségekhez vezet. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint,

hogy ha szükség van ezeknek a dolgozóknak a munkájára, akkor a kormány emelje meg az alkalmazotti létszámkeretet és adjon tisztességes fizetést.

Az állam is érzi, hogy nincs minden rendben. Éppen ezért márciusban arról határoztak, hogy 2020-ig 150 ezerre kell csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát. Valamint elő kell készíteni, hogy az állami intézményekben dolgozó közmunkásokat rendes státuszban foglalkoztassák tovább. Az előterjesztés el is készült, azonban egyelőre nem tudni, hogy a kormány tárgyal-e a javaslatról.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, közmunka, közfoglalkoztatás, közfoglalkoztatott, közmunkások száma,