Ezek a legrosszabbul fizetett állások Magyarországon: itt a lista

Pénzcentrum2017. október 3. 15:30

Magyarország nagy munkaerőhiánnyal küzd, több ágazatból is sorban érkeznek a hírek arról, hogy ezernyi alkalmazottat akár azonnal felvennének. Néhány iparágon belül évek óta gyarapodik a betöltetlen állások száma, miközben óriási kereslet és verseny alakult ki a munkavállalók iránt. A kérdés csak az, hogy milyen hatással volt mindez a dolgozók bérére.

A legnagyobb hiánnyal küzdő területeken (bár az elmúlt évekhez képest növekedtek az átlagbérek) a fizetések messze elmaradnak a húzóágazatoktól. A legjobban továbbra is a legnépszerűbb kategóriákban, tehát az IT, a telekommunikáció és a pénzügy területén fizetnek, miközben a vendéglátóipar, az egészségügy vagy éppen az oktatás a legrosszabbul fizetettek közé tartozik - derül ki a Fizetesek.hu legújabb kutatásából.

Az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén a legmagasabbak a magyar átlagbérek. Azok a munkavállalók, akik ilyen cégeknél dolgoznak, átlagosan bruttó 470 ezer forintot keresnek. A második helyen a tanácsadó és konzultációs cégek állnak a maguk 450 ezer forintos átlagbérükkel, míg a telekommunikáció és távközlés területén átlagosan 440 ezer forintot fizetnek a dolgozóknak. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek a bankoknál, biztosítóknál, egyéb pénzügyi vállalatoknál valamint a kutatás és fejlesztés területén.

A 10 legjobban fizetett iparág közé bekerült még az autó- és járműgyártás, a papírtermékek gyártása, a vegyi- és gyógyszeripar valamint az energetika.

A legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vendéglátóiparon belül például havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban valamint a postai és futárszolgálatok területén 240 ezer forint. Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret.

A szintén nagy munkaerőhiánnyal küzdő feldolgozóipar (340 ezer forint), az építőipar (315 ezer forint) és a logisztika (312 ezer forint) a középmezőnyben helyezkedik el.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy a fent leírtak ellenére éppen a legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken történt a legmagasabb bérnövekedés. A szociális ellátás területén például 25 százalékos növekedés történt, hiszen 1 évvel ezelőtt még 175 ezer forint volt ott az átlag. A vendéglátóiparban 18 százalék, a szálláshelyeken és az építőiparban pedig 16 százalék. A postai és futárszolgáltatóknál valamint a kiskereskedelemben átlagosan 15 százalékkel lehet idén többet keresni. Nagy ugrás történt még a fafeldolgozás és bútorgyártás (19 százalék) valamint a közlekedés és logisztika (16 százalék) területén is. Az egyébként is jól fizetett ágazatok közül a biztosítócégeknél valamint a kutatás-fejlesztésen belül volt jelentős növekedés.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, bérek, állások, csökkenés, juttatás, növekedés, brutto bér,