Csupán a szakmunkástanulók fele jut el a bizonyítványig

hvg.hu2017. október 2. 09:00

A németországi képzési rendszer átvételét javasolja az építőipari vállalkozókat tömörítő szövetség - írja a hvg.hu. A jelenlegi képzési rendszer nem megfelelő, a szakmunkástanulók fele nem jut el a bizonyítvány megszerzéséig.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) hétvégi elnökségi ülésének zárásaként Tóth Istvánné alelnök ismertette a szakképzés újragondolását célzó tanulmányát. Jelenleg 90 ezer építőipari vállalkozás működik Magyarországon, ezek 97 százaléka kisvállalkozás, azonban a 277 ezer fős hazai építőipar 90 százalékát ők foglalkoztatják. A szakképzésben részt vevő cégek száma 1032-ről 1592-re emelkedett a közelmúltban, ám ez még mindig nem elegendő.

Rövid időn belül 80 ezer ember hagyta el az ágazatot, a diákok fele nem jut el a szakmunkás bizonyítványig. Ennek sokszor az az oka, hogy a szakmának nincsen vonzereje, gyakran azok a gyerekek kerülnek ide, akiket máshova nem vesznek fel.
Az ÉVOSZ nem az iskolák, hanem a cégek kezébe adná át a képzést. A vitaanyag szerint az úgynevezett üzemek feletti gyakorlati képzés jelenthetné a megoldást. Mintaként a németországi rendszer szolgálna, ahol a diákok több héten át a központi képzőhelyen dolgoznak, majd heteket töltenek el a vállalkozásoknál, harmadik pillérként pedig ott van az elméleti oktatást. Tóth Istvánné szerint az lenne az ideális, ha "a gyerekek nyáron dolgoznak, és télen tanulnak, hogy ne legyen törés a folyamatokban".

Címkék:
képzés, hiányszakma, szakmunkás,