Nem vicc: nincs elég vendégmunkás Magyarországon

Pénzcentrum2017. augusztus 24. 08:30

Hiába nőtt a Magyarországon dolgozó külföldiek száma, így sincsenek annyian, hogy a cégek által meghirdetett összes üres pozíciót betöltsék - írja a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek felmérései alapján a Magyar Idők .

A cégek elsősorban magyar munkaerőt keresnek, de ha az nem áll rendelkezésre, határon túli magyarokat, és szomszéd országok nem magyar állampolgárait is szívesen látják, főleg Romániából és Szerbiából. Ukrajnában is gyakran toboroznak a cégek, de egyre nehezebb ott munkaerőt találni.

A szomszédos országokból érkező munkaerő számára a nyugat-európai fizetések már annyival nagyobbak a magyar béreknél, hogy emiatt aki teheti, inkább Nyugat-Európát választja. A cikkben megjegyzik: a külföldi munkavállalók alacsonyabb fizetést kapnak, mint a hazaiak, ezért a vendégmunkások beszervezésének nincs bérletörő hatása.

Feszültséget okoz azonban bizonyos helyeken, hogy vannak olyan cégek, amelyeknél ugyanazért a munkabérért dolgoznak a külföldiek, mint a hazaiak, de biztosítanak nekik utazást, valamint szállást és egyéb juttatásokat is. A feldolgozóiparban már van olyan cég, ahol a munkaerő 60 százalékát kölcsönzik.

Címkék:
karrier, szerbia, román, vendégmunkás, ukrán, melós, ukrán vendégmunkások,