Varga Mihály: így lesznek nyugati bérek Magyarországon

Pénzcentrum2017. augusztus 23. 08:30

"Aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség" - jelentette ki a Magyar Időknek adott interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Jobbik által elindított európai kezdeményezés ezért szerinte "nem tűnik másnak, mint politikai blöffnek".

A bérunió ötlete a miniszter szerint arról árulkodik, hogy a kezdeményezőnek "nincs egyetlen saját terve, ötlete sem, hogy miként lehetne a magyar és a nyugati bérek közötti különbséget csökkenteni, esetleg eltüntetni". Varga úgy fogalmazott: "nem kell Brüsszelre várni azokban a témákban, amelyekben a saját erőnkből is átgondolt lépéseket tehetünk".

KATTINTS! Ez a 15 legjobban fizetett szakma jelenleg Magyarországon

A kormány tavaly hat évre szóló bérmegállapodást kötött a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, amelyben rögzítették, hogy "Magyarországon véget ért az alacsony bérek, az olcsó munkaerő kora" - mondta a miniszter, aki szerint igyekeznek minél nagyobb lépéseket tenni bérfelzárkóztatásban, de közben figyelnünk kell arra is, hogy a gazdaság is növekedjen.

Varga szerint a számok őket igazolják: az év első hat hónapjában a versenyszférában a bruttó és a nettó fizetések átlagosan 11 százalékkal nőttek, eközben a közszféra juttatásai a kormányzati béremelések nyomán átlagosan 14 százalékkal növekedtek. "A rendszerváltozás óta eltelt majdnem harminc évben csak elvétve jegyezhettünk fel hasonló adatokat" - mondta a miniszter.

Címkék:
karrier, unió, eu, bérfejlesztés, varga mihály, bérfeszültség, bérunió, jobbik,