Anyagi helyzetéről vallott Aranyosi Péter: ennyi pénzt kapott a szüleitől

Pénzcentrum2017. augusztus 10. 16:02

A friss Karinthy-gyűrűs humorista egymillió forintot kapott szüleitől, amikor Miskolcról Nyíregyházára költözött továbbtanulni. Így tanult meg gazdálkodni a pénzzel.

"Amikor Miskolcról Nyíregyházára mentem továbbtanulni, apa adott egymillió forintot, és közölte: a jövőben már ne kérjek tőle pénzt, hanem ezt az összeget forgassam meg" - mondta a humorista a hot! magazinnak. Aranyosi Péter apjától tanult meg gazdálkodni a pénzzel, aki most már nyugdíjas, korábban a pénzügyi szektorban dolgozott.

"Az ajándékot egyébként nem költöttem el, az a mai napig kamatozik" - mondta a humorista, hozzátéve: a mindennapi megélhetését már akkoriban is a munkájából finanszírozta: redőny- és reluxaügynökként dolgozott.

Így gondoskodhatsz gyermeked jövőjéről

Manapság könnyebb dolga van a szülőknek, mint 20-30 évvel ezelőtt, mert több pénzügyi megoldás közül is választhatnak, ha félre szeretnének tenni a gyerekeik számára. Jó megoldás lehet például a babakötvény. Hogy miért is jó ez?

A Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát, és azon elhelyez 42 ezer 500 forintot. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10 százalékkal toldja meg, de maximum hatezer forinttal. Vagyis, ha születésétől fogva minden hónapban utalunk néhány ezer forintot a számlára, mire a gyerek betölti a 18. életévét, akár egymillió forint is összejöhet. Fontos tudni, hogy a kötvény infláció felett 3 százalékos hozamot nyújt, amit a kedvezményezett 18 éves korától mind lakásvásárlásra, mind továbbtanulásra felhasználhat.

Így lesz lakása a gyereknek

Össze lehet spórolni a gyerek első lakását is, mire 18 éves lesz. Ha már születésekor vagy kisgyermekkorban elkezdünk félretenni havonta néhány ezer forintot. A lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítással ugyanis a havonta befizetett összegek után évente 30 százalékos (max. 72 ezer forint) állami támogatást kapunk, amivel 4 éves futamidő mellett akár 10 százalék feletti hozamot is elérhetünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum kalkulátoránaksegítségével megnéztük, melyik termékekkel járnánk a legjobban, ha most nyitánk LTP-t. Ha a családban ketten is félre tudnak tenni havonta 10 ezer forintot, akkor az OTP Lakástakarék Start8U csomagjával 8 év alatt 5 011 740 forint jönne össze. Az Aegon Otthon 8 termékkel 5 012 360 forinttal lenne gazdagabb a gyerek, míg a Fundamenta Lakáskasszával 5 254 734 forinttal gazdálkodhatnánk.

Akármelyiket is választjuk, 8 év alatt, havi kétszer 10 ezer forintos megtakarításból már össze tud jönni egy lakás kezdőrészlete.

Címlapfotó: Bruzák Noémi / MTI

Loading...

Címkék:
karrier, család, támogatás,