Indexes becslés: a vidékieknek fog betenni a kormány új intézledése

Pénzcentrum2017. július 29. 10:00

Készült egy elemzés arra vonatkozóan, hogy kiket, hogyan fog érintetni az Orbán-kormány terve, mely szerint csak középfokú nyelvvizsgával rendelkezőket vehetnek fel 2020-tól az egyetemekre. Lesznek, akik nagyon rosszul járnak.

Az Indexen jelent meg egy részletes elemzés arról, hogy milyen hatással lesz a különböző egyetemi szakokra és magukra az intézméynekre, amikor 2020-tól bevezetik: csak az mehet egyetemre vagy főiskolára Magyarországon, aki már rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. A társadalmi elöregedés miatt egyre kevesebb felsőoktatási hallgató lesz eleve, és erre a folyamatra erősít majd rá, ha valóban bevezetik a kötelező nyelvvizsga-kritériumot.

Ezzel a kérdéssel azért kell sürgősen foglalkozni, mert jelenleg az alapképzésbe jelentkezők 39 százaléka nem rendelkezik megfelelő nyelvvizsgával, tehát az új rendszerben már nem mehetne majd sem egyetemre, sem főiskolára. A lap azt latolgatja, hogyha a nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók aspiránsok fele meg is szerzi a felvételi előtt a nyelvvizsgát, akkor is kiszorul a felsőoktatásból a potenciális hallgatók 15-20 százaléka.

Az Indexes becslés szerint a 2015-ös 40 145 felvett első éves hallgató helyett 2020-ban már 30 ezernél is kevesebbet fognak felvenni a felsőoktatási intézmények.

A cikkhez fontos hozzátenni, hogy a fizetesek.hu oldal adatai szerint a következőképpen alakultak az átlagos bruttó bérek hazánkban 2016-ban:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Az Index eredeti cikkében még számos adat és diagram elérhető a témában.

Címkék:
karrier, egyetem, főiskola, nyelvvizsga, vidék, főváros,