Tízezreket kaphatnak ajándékba a magyar családok augusztusban

Pénzcentrum2017. július 26. 11:00

Akár több tízezer forintos iskolakezdési támogatást is kaphatnak idén augusztusban a dolgozó szülők. Az idei évtől már nincsen felső limit, ráadásul a hagyományos utalvány helyett egy szélesebb körben is felhasználható általános ajándékutalványt is adhatnak a munkáltatók.

Az nem kérdés, hogy anyagilag milyen megterhelő egy családnak az iskolakezdés. Rengeteg tanszert, ruhát kell vásárolni és akkor a könyvekre még nem is gondoltunk. Bár nem kötelező, de az iskolakezdés közeledtével a munkáltatóknak lehetősége van a dolgozó szülőket utalvány formájában támogatni egy általuk megszabott összeggel.

KATTINTS! Fontos változás a családi pótléknál: ezt mindenkinek tudnia kell

Fontos változásnak számít idén, hogy eltörölték a hagyományos iskolakezdési támogatás felső összeghatárát, bár várhatóan az eddigi 30 ezer forint körüli maximális összegnél nem nagyon fognak többet adni a munkáltatók. Jó hír azonban, hogy az adóterhek változása miatt a hagyományos iskolakezdési támogatási utalványok helyett, akár egy szélesebb körben is felhasználható utalványt kaphatunk a munkáltatónktól.

Az idei évben az adóterhek változása miatt a munkáltatónak érdemes átgondolnia, hogy a klasszikus iskolakezdési támogatást, vagy esetleg egy szélesebb körben felhasználható ajándékutalványt ad a dolgozóinak

- mondta el a Pénzcentrumnak Fata László, cafetéria szakértő.

Azt, hogy végül milyen utalványt és mekkora összegben kaphatunk iskolakezdési támogatásként, azt a munkáltatónk dönti el.

Hogyan kell kérni?

A hagyományos iskolakezdési támogatásnak az összeghatár eltörlésén kívül a szabályai nem változtak. Tehát idén is az kérheti ezt a támogatást, akinek a gyermeke közoktatásban tanul, vagyis általános iskolába esetleg középiskolába jár. Ezen felül pedig fontos, hogy családi pótlékra legyünk jogosultak és egy háztartásban éljünk a gyermekkel, akinek a támogatását kérjük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha ezeknek a feltételeknek eleget teszünk, akkor akár mind két szülő (estenként nem vérszerinti is) kérheti munkáltatójától az iskolakezdési támogatást.

A támogatás igényléséhez egyetlen nyilatkozat kitöltésre van szükség, amit a munkáltatóhoz kell eljuttatni, ez alapján pedig az adóhatóság ellenőrizheti jogosultságunkat. Fontos tudni, hogy a támogatást utalvány formájában kapjuk meg, ami lehet papíralapú vagy elektronikus utalvány is. A boltban pedig fizetésnél tudjuk felhasználni. Nem minden üzletben kötelesek elfogadni az utalványt, ez attól függ, hogy az utalvány kibocsátója milyen bolttal szerződött.

A törvény szerint az igénylésünket legfeljebb 60 nappal a tanév első napja előtt lehet benyújtani és a kapott utalványokat az adott naptári év utolsó napjáig használhatjuk fel.

Mit vásárolhatunk belőle?

A klasszikus iskolakezdési támogatás keretében nyújtott utalványokat alapvetően

  • tankönyvre
  • taneszközre
  • és ruhára költhetjük.

Ezzel szemben az általános ajándékutalványból akár élelmiszert vagy például mosóport is vásárolhatunk. Ezen felül pedig fontos különbség az is, hogy az általános utalványt nem csak a 18. alatti iskolás gyermekeknek adható, hanem a munkáltató dönthet úgy, hogy ezt a támogatást az óvodás vagy akár felsőoktatásban tanuló gyermekek után is odaadja a szülőknek.

Címkék:
karrier, cafetéria, támogatás, munka, iskolakezdési támogatás, juttatás,