3000 forintos órabérért dolgoznak a diákok

hvg.hu2017. július 13. 09:03

Több körös felkészítést tartott nagyjából 100-150, a vizes vébé idejére "rendszergazda light" pozícióba toborzott diáknak az Antenna Hungária egyik alvállalkozója. Az ezeken való részvételért a diákok 3000 forintos órabért kaptak.

Július elején számoltunk be róla, hogy unatkoznak, beszélgetnek és telefont nyomogatnak ezer forintos órabérért a nemrég avatott Duna Arénába rendelt diákmunkások.

A Hvg.hu most arról számol be, hogy volt, aki ennél is több pénzt kereshet a vizes vébé idején. Tamást egy nagy, számítástechnikai cégnél dolgozó ismerőse kereste meg, hogy érdekelné-e munka a vizes vébé ideje alatt. A feladat az lett volna, hogy a világbajnokság hivatalos résztvevőinek kiosztott számítástechnikai eszközöket - telefonokat, tableteket és laptopokat - kezelje: kipróbálja, beleltározza és operációs rendszerekkel kellett volna ellátnia a rendezvény előtt, majd a felmerülő problémákat megoldani a rendezvény ideje alatt. Mindezt óránként háromezer forintért.

Részt is vett egy két körös felkészítésen, a portálnak azt mondta, színvonalas oktatás volt, és már azért is megkapta az óránként járó háromezer forintot, hogy részt vett a képzéseken. Szerződést viszont senkivel sem írt alá, a pénzt is "feketén" kapta meg, és hiába várta, a harmadik felkészítésre már nem hívták be.

A Hvg.hu-nak többen is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Tamás ismerőse, aki a munkát ajánlotta, az EuroOne Zrt. nevű számítástechnikai cég alkalmazottja volt. A Hvg.hu-nak a cég ügyvezetője nem tudta megmondani, hány diák vett részt a tréningeken és végül hányan álltak valójában munkába, de azt állította, ők nem küldtek el senkit. Szerinte a fesztiválszezon miatt morzsolódtak le a diákok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arra a kérdésre, hogy valóban voltak-e, akik munkaszerződést sem kaptak, a tréningekért járó bérüket pedig feketén kapták meg, Kucska Árpád azt mondta, ez kizárt, mert mindenki diákszövetkezeteken keresztül érkezett, ott pedig senki nem dolgozhat szerződés nélkül. A beszélgetés egy későbbi szakaszában azonban elismerte, volt róla szó, hogy lehet családtagokat hozni, bár úgy tudja, a munkára végül csak a diákszövetkezetesek mentek.

Egyébként még mindig nagy erőkkel keresnek munkaerőt a vizes vébére. Hossteseket és eladókat óránként 1000 forintos órabérért, rakodó-pakoló munkáért pedig 1100 forintot fizetnek. Medence-karbantartókra is szükség lenne, ezért 1353 forint órabért adnának. Ezért viszont éjszakai műszakot kell vállalni: este tíz és reggel hét óra között kell "medencetisztító robotokat kezelni, vízgépészeti rendszereket tisztítani, és vízgépészeti rendszerek üzemeltetési asszisztenciáját ellátni".

Címlapfotó: Honéczy Barnabás / MTI

Címkék:
karrier, diákmunka, állás, penzcentrum,