Az otthontalan gyerkek is részesülhetnének támogatásokban

MTI2017. június 21. 08:33

A jövőben az állandó lakcím vagy bejelentett tartózkodási hely nélküli gyerekekre is igényelni lehetne a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt és a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű státust; utóbbi ingyenes vagy kedvezményes étkezésre, valamint térítésmentes tankönyvre jogosít fel - írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztésére hivatkozva.

Ahhoz, hogy az állandó otthon nélkül élő gyermekek hozzájussanak ezekhez az ellátásokhoz, a szülőknek el kellene árulnia, hogy valójában hol tartózkodik a család. Félő, hogy ezért sok család nem fog élni a lehetőséggel, mert attól tartanak, hogy megfelelő otthon hiányában elveszik tőlük a gyermeket. Ezért nem biztos, hogy a tervezett intézkedés valódi segítséget hoz az érintett gyerekeknek. Márpedig sok esetben éppen a szállásadó nem engedi a bérlőket bejelentkezni a lakásba.

A rendelettervezet egyben korlátozásokat vezetne be a segélyezési rendszerben: a jövőben nem fogadnák el a segély feltételeként szabott 30 napos munka igazolásaként a közeli hozzátartozónak végzett háztartási munkát, és szűkítenék a védendő fogyasztók körét is - ismerteti szerdai számában a Magyar Nemzet.

Címkék:
otthon, karrier, támogatás, gyermek, lakcím,