Órákat vársz vásárláskor a kasszánál? Nyugalom, nem vagy egyedül

Pénzcentrum2017. június 18. 17:03

Ennyit ért az minimálbér emelése? Továbbra is keresik az eladókat a boltok: soha ennyi üres álláshely nem volt a kereskedelemben, de a nemzetgazdaságban sem. 2017 elején harmadával nőtt az üres álláshelyek száma a kereskedelemben.

2017 elején tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma a kereskedelemben, megközelítette az öt és fél ezret. De nem csak a pultok mögött, hanem a gazdaság egészében is csúcsra járt az üres állások számát jelző mutató, túllépve a 43 ezres szintet. Úgy tűnik ezekből az adatokból, hogy a minimálbér emelése, ami azoknak, akik kapták, nagyon jól jött, a munkaerőhiány szekerét nem sokat fékezte - írja közleményében a blokkk.com

A elemzők már korábban rámutattak arra, hogy a minimálbérek kötelező emelése olyan átlagos bérszintet jelentett a fizikai dolgozók körében 2017 elején a nemzetgazdaságban, melyet - az átlagot tekintve - már 2016 decemberében elértek a cégek, mivel a munkaerőhiány miatt már a korábbi hónapokban, év közben jelentős béremelésekre kényszerültek. Különbségek persze mindig vannak, főleg a kisvállalkozások küszködnek sokat a bérekkel. A kereskedelemben is akadnak jókora különbözőségek, hiszen a bolti kiskereskedelemben azért rá kellett tenni még egy lapáttal a decemberi bérekre a minimálbér emelése miatt év elején. A multik is jobban bírták a bérgyűrődést, a nagykereskedelemben sem kellett januárban tovább pumpálni a decemberi hó végi borítékot.

Az üres álláshelyek száma: nőtt tovább, nem is keveset

2016 végén úgy tűnt, fékeződik a munkaerőhiány, mivel az utolsó negyedév adatai szerint csökkent az üres álláshelyek száma. De 2017 eleje további emelkedést hozott ezekben az adatokban, ráadásul rekordszintet. A kereskedelemben is, a nemzetgazdaság egészében is.

A kereskedelemben harmadával ugrott meg a betöltetlen álláshelyek száma 2017 elején 2016 végéhez képest:

Nyilván nem abban a boltban keresnek munkaerőt, ahol a minimálbért is alig tudják kifizetni. Nem lehet kizárni azt sem persze, hogy a multi áruházak magasabb bérei elcsábítják a dolgozót a rosszabbul fizető kisebb boltokból, és így ott is van egy kevéske létszámhiány. Ami tény, hogy a vállalkozások közötti munkaerőmozgás (hivatalos nevén a fluktuáció) nagy, az irányban pedig nincs sok találgatni való, aki teheti, több pénzért odébbáll. A határ sem jelent akadályt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az üres álláshelyek száma 2013-ban ugrott meg, ezt követően folyamatos volt az emelkedés, így egyre több munkáskezet kerestek a boltok, áruházak. A létszám ugyan bővült, de úgy tűnik, ez kevés volt. Az alkalmazottak száma a KSH módszertana szerint a négy főnél nagyobb vállalkozásokat, tehát a nagyobbakat jelenti. A létszám igazibb mutatója azonban nem ez, hanem a foglalkoztatottak száma, amiben mindenki benne van, a legkisebb boltok alkalmazottai is.

A létszámadatok viszont arra is rávilágítanak, hogy a nagyobb boltok - nyilván nagyobb bérrel - az átlagot nézve tudták a létszámot emelni, főleg 2016-ban, egyebek mellett a vasárnapi újranyitást követően (hiába, hosszabb nyitvatartáshoz több ember kell), de 2017 elején is. A foglalkoztatottak száma viszont csökkent 2017 elején, ami minden bizonnyal a kisboltok újabb térvesztésének lehet a jele.

Címkék:
karrier, kereskedelem, penzcentrum, hiány, munkaerőhiány, vasárnapi nyitvatartás, nagykereskedelem,