Béremelésre számíthatnak a vendéglátásban dolgozók

Világgazdaság2017. június 12. 09:02

A turisztikai munkaadóktól azt várja a kormányzat, hogy a 2015-ös átlagbéreket megduplázzák. Az ágazat két számjegyű növekedése és a több százmilliárdos vonzerőfejlesztéssel erre lehet esély - írja a Világgazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan 24 százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalma, amely döntően a karácsonyi ünnep hatásával felérő húsvétnak köszönhetően, ráadásul 2017-ben először négynapos volt. A szálláshelyek bevétele 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a bruttó szállásdíjbevétel meg még többel nőtt, a már rekordnak számító 33 százalékos többlet még a húsvéttal együtt is szépen mutat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán jelezte, hogy Budapest egyre több listán szerepel az élen. A beutazóforgalom döntő része egyelőre Budapestre koncentrálódik, ahol ennek bővülési üteme áprilisban 20 százalékos volt, vidéken viszont - az alacsonyabb bázis miatt - már 25 százalékos növekedést regisztráltak. Guller Zoltán kifejtette:

a turisztikai ágazat bevételnövekedése már olyan mértékű, hogy lehetőség van az ágazati bérproblémák orvoslására is.

Az ágazat működésének egyik legfontosabb mutatója, az egy kiadható szobára jutó bevétel, a RevPar mostani 31,1 százalékos növekedése is jelzi, hogy egyre eredményesebben működnek a vállalkozások. Emellett a vendéglátóipari áfacsökkentéssel is forrást hagyott a munkáltatóknál a kormányzat, jogos elvárás tehát, hogy megvalósuljon a bérek legális emelése, amivel haza lehet csábítani és itthon lehet tartani a képzett munkaerőt.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, turizmus, vendéglátás, kereset,