Idén nyáron is ingyen ehetnek a rászoruló gyerekek

Pénzcentrum2017. június 11. 10:30

Idén is mind a négy iskolai szünetben, így a nyári szünetben is meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei. A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, aminek eredményeként országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben szülei igénylik azt.

2016. január 1-től az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk nemcsak a nyári, hanem minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. Ennek költségeire a kormány idén 6,67 milliárd forintot különített el, amely közel háromszorosa a 2010-ben nyári gyermekétkeztetésre fordított támogatásnak - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat kötelező feladatként szervezi meg, és a jogosult gyermek szülőjének, vagy más törvényes képviselőjének kérelmére biztosítja azt.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülő számára. Erre a feladatra levélben hívta fel a gyermekjóléti szolgáltatók figyelmét Czibere Károly államtitkár.

Az ingyenes étkeztetés lehetősége a szünidőre szól, ami az iskolákban egy hét múlva megkezdődik, de az óvodákban, bölcsődékben településenként eltérő lehet. Annak érdekében, hogy már a nyári szünet elejétől tudjon élni a gyermek ezzel a lehetőséggel, érdemes ezekben a napokban beadni a kérelmet a helyi jegyzőhöz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Címkék:
karrier, étkezés, gyerek, nyári szünet, ingyen,