Nem könnyű a magyar nőknek: ez segíthetne nekik

Pénzcentrum2017. június 5. 12:03

Túlterheltek és nem marad idejük magukra a magyar nőknek, több segítséget várnának a férfiaktól, viszont a megkérdezettek felé családbarátnak tartja a munkahelyét.

A nők munkavállalási körülményeiről készített reprezentatív felmérést a Coca-Cola Magyarország. A 18-29 éves nők válaszaiból kiderül, a túlterheltség általános probléma a nők körében, viszont a munkavégzés megkönnyítése kifizetődik a cégeknek: a családbarát, stresszmentesebb munkahelyek iránt lojálisabbak. Mindemellett optimizmusra ad okot, hogy a kutatásban részt vevő nők körülbelül fele családbarátnak véli munkahelyét

Az is biztató, hogy a gyermekvállalási korban lévő, 20-30 éves nők nem tartanak az álláskereséstől, a kisgyermekes anyák viszont már annál inkább (ők jobban is féltik állásaikat), de a munkahelyi megkülönböztetést nem tartják valós veszélynek.  A nők többsége szívesen vállalkozna, igaz, a gyerekek számának növekedésével a vállalkozási kedv csökkenni látszik. 

Ez nem meglepő: a pénzkeresés, a gyermeknevelés és az én-idő megteremtése komoly nehézséget okoz a nőknek, ahogy a gyermekfelügyelet folyamatos menedzselése is. További nehezítő tényező, hogy a nagymamák is aktívabbak a munkában, így nem feltétlenül tudnak az unokákra vigyázni. 

A nők több segítséget várnak a férfiaktól és a társadalomtól, utóbbitól elsősorban azt, hogy kevesebb elvárást támasszon feléjük. A média is hozzájárulhat a nők helyzetének megkönnyítéséhez, ha elősegíti a férfiak szemléletváltását - akár csak azáltal, ha bemutatja, hogy a háztartás nem csak női munka.

Címkék:
karrier, gyerekek, munkahely, penzcentrum, nők,