Ennyit kaszálnak a magyar katonák a külföldi missziókon

Pénzcentrum2017. április 27. 05:30

Nincs már korkedvezményes nyugdíj, és az elmúlt években több privilégiumtól is megfosztották a katonákat. Viszont még így is egész jól lehet keresni a Honvédségnél, pláne a külföldi szolgálattal. Utánajártunk, mennyit keresnek a katonák.

Nem sok foglalkozás van ma Magyarországon, aminél szinte biztosan ki lehet jelenteni, első munkahelyéről mehet nyugdíjba a dolgozó. A Honvédség viszont pont a ritka kivételek közé tartozik, de természetesen ennek sem csak pozitív hozadékai vannak, megvan az "ára". Például nagyon kötöttek a fizetések, és az előrelépési lehetőségek is, szinte csak a szolgálati évek számítanak (és az iskolai végzettség). Egy "kiskapu" viszont van, amikor a rendes fizetésüknél jóval nagyobb pénzt kereshetnek a katonák, ez pedig a külszolgálat.

Az idei bértábla szerint kezdő rendfokozatban egy őrmester (altiszt) minimum nettó 168 970 forint fizetést kap, ugyanez a tiszteknél (hadnagy) 212 229 forintról indul. Ez az összeg a szolgálati idő előrehaladtával kétévente 2 497 forinttal emelkedik, valamint fokozati vizsgákkal is lehet emelni a bért. Utóbbi altiszteknél 4 162 és 6 243 forint, tiszteknél 6 243 és 12 486 forint közötti pluszt jelent (ez a horizontális karrierút).

Loading...

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti táblázatban a minimum összilletmények (a Honvédségnél így nevezik a fizetést) láthatók, ezekre rakodnak rá a szolgálati idővel és fokozati vizsgákkal megszerezhető plusz pénzek, valamint a pótlékok és juttatások.

Nyelvtudásért például havi bruttó 4 287 - 42 827 forint pótlékot lehet kapni, a készenléti pótlék bruttó 83- 112 forint óránként, az ügyeleti pótlék 71-133 forint, a gyakorlatért pedig napi bruttó 3 205 forint jár. Ide tartozik a külszolgálati ellátmány is:

a béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítők helyszíntől függően havi nettó (!) 227 649 - 636 566 forintot kapnak.

Ez az összeg függ a vezénylés helyszínének biztonságától, és a kiküldetésben résztvevő katona rendfokozatától is. A missziókban való részvételnek viszont vannak előfeltételei. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint az egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton túl nemzetbiztonsági ellenőrzést is végeznek. Ezen felül a műveletnek megfelelő szakmai felkészítésen is részt vesznek a katonák. Sok esetben az angol nyelvismeret is elvárás.

Nincs szabályozva, hogy ki hány alkalommal vehet részt misszióban, hanem az érintett személy, illetve a közvetlen parancsnoki szándék befolyásolja ezt a döntést. Általában a missziók 6 hónapra szólnak, de esetenként 4 hónap, illetve 1 év (ENSZ, EUFOR törzsbeosztások és egyéni NATO beosztások) az időtartam, melyek során van lehetőség hosszabbításra is"

- közölte a minisztérium.

Tehát ha az elérhető legmagasabb összeggel és egyéves külföldi szolgálattal számolunk, akkor a misszióban töltött idő alatt egy katona nettó 7 638 792 forint külszolgálati ellátmányt kap.

A Magyar Honvédség egyébként békeműveleti szerepvállalást teljesít külföldön, a magyar katonák őrzés-védelmi, tömegkezelési, tanácsadó, kiképző, megfigyelői, összekötő, törzstiszti, valamint támogató és kiszolgáló feladatokat látnak el. Ennél bővebben sajnos nem fejtette ki a minisztérium, hogy az említett feladatok konkrétan mit takarnak. A Magyar Honvédség békeműveleti szerepvállalásban jelenleg 3 földrész 16 országában van jelen, ezek közül is a Nyugat-Balkán, Afganisztán és Irak képezi a fő hangsúlyt.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy jelenleg hány magyar katona teljesít missziót, ahogy arra sem, hogy mely országban hány fős egység állomásozik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bőséges a cafeteriakeret is

A említett illetmények, pótlékok mellett a szerződéses katonák további juttatásokra is jogosultak. Például a katona választása szerint jogosult a szolgálatteljesítés napján térítésmentesen ebédre, 8 ezer forint összegű pénzösszeg juttatásra és 4 ezer forint összegű, vendéglátás alszámlára feltöltött SZÉP-kártya juttatásra. A bruttó 200 ezer forintos béren kívüli juttatás kereten felül a katona további juttatásként

  • helyi közlekedési bérlethez való 50 százalékos munkáltatói hozzájárulásra,
  • havi 4 300 forint összegű önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásra,
  • bankszámla-hozzájárulásra (bruttó 1000 Ft/hó), 
  • a gyermek születésétől kezdve egyéb feltételektől függően maximum a gyermek 25 éves koráig bruttó 23 190 forint/év összegben nevelési támogatásra,
  • közoktatásban résztvevő gyermek után bruttó 37 000 forint/év összegben tanévindítási hozzájárulásra,
  • térítésmentes természetbeni egyenruházati ellátásra és 24 000 forint/év sportruházatra és alsóneműre felhasználható költségtérítésre,
  • ingyenes katona-egészségügyi ellátásra (csapatorvosi ellátás, fogorvosi ellátás, szakorvosi ellátás),
  • üdülési, rekreáció szolgáltatásra, regeneráló pihenés igénybevételére,
  • ingyenes laktanyai, vagy kedvezményes áron honvédségi szállón történő elhelyezésre
  • kérelmére számla vagy bérlet leadása ellenében a helyközi utazási költségek 86 százalékának megfelelő költségtérítésre vagy 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség folyósítására jogosult.

Ezen felül még a katona szociális és családi helyzetét is figyelembe veszik, és további támogatások kaphatók. Például legfeljebb 637 500 forint visszatérítendő összegben családalapítási támogatást, gyermekszületés esetén bruttó 77 300 forint/gyermek összegben születési támogatást, valamint parancsnoki segélyt, magasabb parancsnoki vagy közigazgatási államtitkári segélyt igényelhet.

Összességében tehát elmondható, hogy a kezdeti évek ugyan nem valami fényesek anyagi juttatás terén a Honvédségnél, de az évek előrehaladtával, némi ambícióval, és időnként nagyobb kockázatvállalással jó fizetések érhetők el.

Több katonát küldhetnek Irakba

Szerdán arról nyújtott be határozati javaslatot a kormány az Országgyűlésnek, hogy növelné az Irakban állomásozó magyar katonák létszámát. Magyarország az USA felkérésére 2015-ben fogadott el javaslatot egy maximum 150 fős (váltási időszakban 300 fős) magyar kontingens iraki állomásoztatásáról, ez a mandátum 2017. december 31-ig szól. A szerdai határozati javaslat szerint a létszámot 150-ről 200 főre (váltási időszakban 400 főre) növelné a kormány. A kontingens partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat látna el.

Magyarország 2015 augusztusában küldött katonai kontingenst Észak-Irakba, az erbíli kiképző központ illetékességi területére. A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség jelenleg 142 fős Iraki Kiképzés-biztosító kontingense eredményesen végzi képességépítési és biztosítási feladatait. A kiképzés kiterjesztésével párhuzamosan a koalíció már több alkalommal is kért "további képességeket és a kontingensre vonatkozó korlátozások feloldását".

Simicskó István úgy fogalmazott: "biztonság- és védelempolitikai érdekeink, valamint az illegális migráció megfékezése miatt" Magyarország kiemelt érdeke az iraki helyzet javítása, a további hozzájárulás az Iraki Köztársaság stabilizációjához. Ennek nyomán javasolt nagyobb létszámú, az Iraki Köztársaság teljes területére kiterjesztett, és 2019. december 31-ig meghosszabbított hozzájárulással folytatni részvételünket az iraki stabilizációban. A javaslat elfogadásához viszont a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Szinte folyamatos a katonák toborzása, állandó a létszámhiány: a tavalyi év elején például ötezer fő hiányban volt a Honvédség. Dr. Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora, nyugalmazott vezérezredes akkor azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy a nagy hiány egyik fő oka, hogy kevés az illetmény (ez idén januárban egy kicsit, 5 százalékkal emelkedett). Továbbá a katonai pálya hagyományos privilégiumai megszűnését (nincs már korkedvezményes nyugdíj, se lakásépítés), az új életpályamodell nehézkes állománykategóriák közötti átjárását, illetve a szolgálati körülmények romlását emelte ki, ebben látta a létszámhiány okait.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, cafetéria, külföldi munka, üdülési jog, katona, honvédség, katonaság, honvédelmi minisztérium, korkedvezményes nyugdíj, családi pótlék 2019, migráció magyarországon, őrmester,