Brutális a hiány ebben a szakmában: mi lenne a megoldás?

Pénzcentrum2017. április 7. 17:31

Az asztolos is egyre égetőbb hiányszakma Magyarországon, igaz, a probléma még 8-10 évvel ezelőtt kezdődött. Annak ellenére nem népszerű a faipari karrier, hogy jól jövedelmező szakmáról van szó.

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén, és mára égetővé vált. A bútorgyártásban mindig is lesz olyan, nagy szaktudást igénylő munkafolyamat, amelyet nem lehet automatizálni, vagyis amely csak hagyományos manufakturális módszerrel, kézi munkával oldható meg. Az asztalos-, kárpitos- és varrómesterséget magas szinten művelő szakemberek kiöregedtek, nyugdíjba mennek, az utánpótlás nem megfelelő mértékű.

A fiatalok körében annak ellenére nem népszerűek a faipari szakmák, hogy kimondottan jól jövedelmeznek, és változatos szakmai kihívásokat kínálnak.

Ezek nem szalagmunkák, sok örömet nyújtanak, és a szó legnemesebb értelmében igazi hivatássá tudnak válni. Akit valaha megérintett a fával való kétkezi munka szépsége, az egy életre megszereti azt.

A Wood Like stand látványos workshopjain középiskolások tartottak folyamatos szakmai bemutatókat, így vonzva be a szemlélődő közönséget a műhelyek és a kétkezi alkotás világába. Az érdeklődők bekapcsolódhattak a konkrét munkába, és alkotásaikat haza is vihették. A szintén folyamatos WorldSkills bemutató show-k alkalmával a nemzetközi sikereket elért diákok szaktudásából is ízelítőt kaptak. Mindemellett a fővárosi szakgimnáziumok vizsgamunkáit is megcsodálhatta a nagyközönség egy mini tárlat keretében. Az iskolák tanárai és diákjai szívesen meséltek konkrét tapasztalataikról, s a fához fűződő szenvedélyükről.

A hazai bútoripar jövőjét tekintve komoly aggodalommal tölt el, hogy 10 éven belül a szakemberek száma 30 százalékkal fog csökkenni

 - mondta Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) elnöke a Construmán. Ez vagy azért következik be, mert a szakmunkások pályaelhagyókká lesznek, elszívják őket a nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező és jobban támogatott ágazatok (például az autóipar), vagy - különösen a dunántúli területekről - átigazolnak Ausztriába, Szlovéniába. Esetleg éppen azért nem lesz munkáskéz, mert a nagy tudású, idős szakmunkások nyugdíjba mennek. És akkor még a szürkegazdaságot nem is említettem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A folyamat 8-10 éve kezdődött, tapasztalataim szerint 100 emberből 20 marad a faiparban

 - tette hozzá a szakember. Asztalosból, kárpitosból, szabászból és varróból gyakorlatilag bármennyi szakembert fel tudna szívni az ágazat. Amit kínálunk a fiatal munkavállalóknak, a hosszú távú jövő. A bútoriparban számos olyan munkafolyamat van, amelyet nem lehet automatizálni, és magas szintű kézműves tudást igényel. Másodszor: igazán változatos munkát, hiszen nem futószalag mellett kell dolgozni, naponta többféle bútortípust gyártunk. Harmadszor: versenyképes fizetést, mivel egy jó kárpitos nálunk akár nettó 300 ezer forintot is meg tud keresni.

Címkék:
karrier, pénzcentrum.hu, munka, penzcentrum, munkaerőhiány, hiányszakma magyarországon,