Sokan hiába várják a béremelést: több állami intézmény is benyeli

Pénzcentrum/Index.hu2017. február 2. 15:00

A közférában sokan semmit sem fognak érezni a garantált bérminimum emelkedéséből - írja az Index.

A szociális ágazati dolgozókat tömörítő Facebook-csoportban a lap kiszúrt egy levelet, amelyben egy intézmény arról tájékoztatja minden alkalmazottját:

2017-től a bérüknek azt a részét, amiről a munkáltató dönt, pontosan annyival csökkentik, amennyivel a garantált bérminimum emelkedik.

A visszajelzések alapján a gyakorlat az ágazatban általánosan jellemző lehet, és nincs kizárva, hogy a közszféra valamennyi részét érinti. Január végén a Komárom Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény (KEM ISZI) levelet küldött szét az alkalmazottai között, amelyben az állt: a fenntartásában álló összes intézményben "a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész összegét csökkenteni szükséges az alapbér növekedésének összegével. Így a járandóság összege változatlan marad." Több minisztériumi háttérintézményben és cégben is hasonlóról panaszkodnak.

A Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének (SzMDSz) blogja tavaly év végén közölt egy számítást a 2017-re és 2018-ra vonatkozó bérnövekedésről, amelyben a külön a szakmának juttatott 7,5 milliárd forintos keret felhasználásán felül a bérminimum növeléséből származó pluszt is bekalkulálták. Épp ezért a szakszervezet álláspontja kifejezetten az volt, hogy a 7,5 milliárdot azoknak a bérkorrekciójára kellene használni, akik részben vagy egészben kimaradnak a bérminimum-rendelet által érintettek köréből, és az EMMI is nagyjából ennek megfelelően osztotta el végül az összeget.

Loading...
Címkék:
karrier, fizetés, bér, minimálbér, minimálbér-emelés, béremelés, garantált bérminimum,