Így trükközhetsz a megmaradt szabadságokkal legálisan

Pénzcentrum2016. december 9. 18:00

Az idei szabadásokat év végéig ki kell adnia a munkáltatóknak a szabály szerint. Van azonban néhány lehetőség, amellyel mégis át lehet vinni 2017-re. 

A szabadságokat az adott év végéig ki kell adnia a munkáltatónak a Munka Törvénykönyve szerint, ugyanakkor néhány lehetőséget mégis ad. Az egyik ilyen lehetőség, hogy még idén elkezdi kiadni a szabadságot, és hiába csúszik át a szabadság így 2017 januárra, még a 2016-os keretbe számít - írja közleményében a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. 

A másik eshetőség, ha a dolgozó munkaviszonya 2016. október 1-jén vagy azt követően kezdődött, a munkáltató 2017. március 31-ig köteles kiadni a szabadságot. Ha a dolgozó keresőképtelenné válik, vagy fizetés nélküli szabadságra ment, akkor a munkáltató az ok megszűnésétől számított 60 napon belül köteles kiadni a munkavállaló részére a szabadságot, így ez is átcsúszhat 2017-re.

A törvény ad néhány engedményt is, például abban az esetben, ha a társaság működését súlyosan érintő gazdasági esemény, szélsőséges időjárás, több munkavállalót érintő megbetegedés vagy a megrendelői igények megváltozása. Ilyenkor szintén átvihető a szabadság 2017 március 31-ig.

A munkáltató az életkor szerint járó pótszabadságot (1-10 munkanap) a 2017-es év végéig adhatja ki. A felek erre vonatkozó megállapodását a bizonyíthatóság érdekében célszerű írásba foglalni - olvasható a közleményben.

Címkék:
karrier, szabadság, munkavállaló, munkáltató,