Tízezrek bére emelkedhet az állami cégeknél

Pénzcentrum2016. december 7. 08:34

Azonos mértékben emelné a kormány az állami cégeknél dolgozó munkavállalók fizetését, ezért a köztulajdonban lévő vállalatok több tízezer alkalmazottjának keresete akár számottevően is emelkedhet jövőre - közölte érdekképviseleti vezetők nyilatkozatai alapján a Magyar Idők.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a napilapnak azt mondta: bérajánlatot tesz a kormány a többségében állami tulajdonú vállalatok munkavállalóinak, a javaslatról várhatóan a szociális partnerekkel is tárgyalnak az állam képviselői.

Erre ígéretet kaptak a szakszervezetek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán - tette hozzá.

Palkovics arra figyelmeztetett: az egyeztetésekre mielőbb sort kell kerítenie a kormánynak az érdekképviseletekkel, mivel csak ezt követően tudnak megkezdődni a konkrét megbeszélések az állami vállalatok vezetőivel.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szintén megerősítette, hogy a kormányzat egységes bérajánlást tervez az állami cégek alkalmazottai számára. Szerinte nemcsak az állami vállalatoknál dolgozók béréről, hanem a közalkalmazottak fizetéséről is tárgyalni kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azért is fontos, mert a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos megemelésével jelentősen összetolódik a közalkalmazotti bértábla - fogalmazott.

Elvileg rendelkezésre áll akkora keret, hogy a dolgozók csaknem tízszázalékos bérfejlesztést kaphassanak az állami szférában, ám ezt a szakszervezeti vezetők nem tudták megerősíteni.

Címkék:
karrier, béremelés, állam,