Magyar rekord: nálunk a legmagasabbak a minimálbér közterhei

Napi.hu2016. november 28. 09:30

A minimálbér jelentőssége sokkal kisebb Nyugat-Európában, ahol nagy súlya van az ágazati béralkuknak. Magyarországon az érdekérvényesítés és a szakszervezeti kultúra gyengesége miatt van ekkora politikai jelentőssége a minimálbér-szabályozásnak - írja a Napi.hu.

Magyarországon az összes munkavállaló körülbelül 4 százalékát teszik ki azok, akiknek a fizetése kevesebb, mint a minimálbér 105 százaléka - az Eurostat legutóbbi, 2010-es adatai szerint. Arról, hogy hány magyar dolgozik a legkisebb kötelező bérért, igencsak hiányos az adatszolgáltatás. A munkaadói oldalt erősítő Áfeosz-Coop Szövetség a lapnak adott becslése szerint 

jelenleg valamivel több mint egymillión dolgoznak a kötelező legkisebb bérért, és e körben nagyobb arányt tesznek ki a garantált bérminimumon keresők a minimálbéresekhez képest.

Emiatt a 2017-re kialkudott 15 százalékos minimálbér-emeléssel szemben a szakmunkás bérminimum 25 százalékos növelésének lesz a nagyobb gyakorlati jelentősége. 

A régiónk 7 országa között a negyedik helyen állunk jövőre a bruttó minimálbérek listáján. A nettó minimálbérek viszont országonként változnak. Sajátosság, hogy a minimálbérre rakodó adó- és járulékterhek (35 százalék) alapján nem csak a régió összes országát, hanem minden OECD tagállamot is felülmúlja a magyar gazdaság. Ezen a kormány, a következő két évben tervezett látványos szocho-csökkentési lépései alapjaiban nem képesek változtatni.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, minimálbér, minimálbér-emelés, munka, garantált bérminimum, munkaadói járulék,