Évente 50 munkanapunk veszik kárba: mégis mi okozza ezt?

Pénzcentrum2016. november 23. 19:07

A mérgező munkahelyi légkörre az állandósult konfliktus, a motiváció és a bizalom hiánya, a félelem, a harag jellemző. Hátterében többnyire alkalmatlan vagy felkészületlen vezetők, rossz döntések vagy személyes problémák is lehetnek, de jól működő szervezetek esetén, például egy cégfelvásárlást vagy összeolvadást követően is változhatnak a vezetési prioritások, vagy akár alkalmatlan vezető kerülhet a vállalat vagy egy kulcsfontosságú részleg élére.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség, az EU-OSHA 2014-es felmérése szerint a munkavállalók 53 százalékának a munkahelyi káros stressz jelenti a legnagyobb munkavédelmi kockázatot. Magyarországon évente körülbelül 440 milliárd forintnyi érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt,

amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős.

Az American Psychologist magazin korábbi felmérése alapján pedig az alkalmazottak 60-75 százaléka munkája legstresszesebb elemének a közvetlen felettesét tartja.

A destruktív környezetre a dolgozók a valódi veszélyhelyzethez hasonlóan reagálnak; könnyebben megbetegszenek, mert gyengül az ellenállóképességük, és gyakrabban fordulnak elő a stresszel kapcsolatos szervi és mentális problémák.

Sőt ez a családi életükre, személyes kapcsolataikra is rányomja a bélyegét

- mondta a kötet bemutatója kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott, a vállalatok nyereségessége szempontjából is kiemelt fontosságú a minőségi munkaerő megtartása, amelynek kulcsa az alkalmazottak megbecsülése. A kutatások szerint ugyanis a munkahelyi elégedettségnek fontosabb szerepe van az anyagi juttatásoknál, és nagy hatással van a produktivitásra, sőt az ügyfélelégedettségre is. A nonprofit vagy egyházi szervezeteknél a diszfunkcionális működés következtében kialakuló kiégés vagy a hit meggyengülése alapjaiban nehezítheti meg e szervezetek működését.

Címkék:
karrier, munka, ügyfélelégedettség,