15 százalékos minimálbéremelés jöhet

Pénzcentrum2016. november 11. 15:49

A Pénzcentrum - meg nem erősített - iparági értesülései szerint jövőre 15 százalékos béremelés, 25 százalékos szakmai bérminimum emelés, továbbá 4 százalékos járulékcsökkentés jöhet.Friss! Iparági értesüléseinket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette! További részletek a cikkben.


Jelenleg is zajlik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülése, amelyen a Pénzcentrum iparági értesülései szerint

  • 15 százalékos minimálbéremelésről,
  • 25 százalékos szakmai bérminimum emelésről,
  • 4 százalékos járulékcsökkentésről állapodtak meg a felek.

Ez azt jelentené, hogy a bruttó minimálbér 128 ezer forintra emelkedhet a jelenlegi 111 ezerről, míg a szakmai bérminimum 129 ezer forintról 161 ezerre emelkedhet a tervek szerint.

Loading...

Az előzetes tájékoztatás szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter várhatóan 16 óra magasságában, a testületi ülést követően tart doorstep sajtótájékozatót.

Friss!

Varga Mihály délután 4 óra után nagyjából 10 perccel, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kibővített testületi ülését követően a Pénzcentrum fenti értesüléseit igazolta, emellett bejelentette, hogy

a jövő évi emelést 2018-ban 8 százalékos minimálbér-emelés, valamint 12 százalékos bérminimum emelés követheti.

Ha ez megvalósul, akkor 2018-ban a minimálbér 138 ezer forintra, míg a bérminimum mintegy 180 ezer forintra emelkedhet. Már, ha a munkaadók és a munkavállalók is elfogadják a kormány terveit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olyan együttműködésben gondolkodunk, amely 6 év alatt 40 százalékos reálbéremelkedést jelent

- szögezte le Varga Mihály.

A szakszervezetek üdvözölték a döntést, sőt elmondták, hogy a kormány végső soron nagyobb emelést javasolt, mint amekkorát ők kértek.

A munkáltatók képviselői ugyanakkor a béremelési javaslat mértékével kapcsolatban szkeptikusak voltak. Közölték: Magyarországon általánossá válik a munkaerőhiány, és ez nem a minimálbéres és a garantált bérminimumos munkaköröket érinti elsősorban, hanem a jól képzett szakmunkások, mérnökök informatikusok terén van jelentős hiány. Ezért mindkét területen béremelési kényszer van a munkaadókon, ami szerintük egyben túl nagy teher, és a magyar kis- és középvállalkozások számára nem tartható.

A munkaadók ezért egyrészt a béremelés mértékének átgondolása mellett azt is kérik, hogy nagyobb járulékcsökkentést kapjanak, amire szerintük költségvetés helyzete lehetőséget is ad. Mindemellett pedig a versenyképesség növelését akarják, és

hatékonyságnöveléssel, beruházásokkal és automatizálássál kell mérsékelni a munkaerőhiányt és növelni a magyar termelékenységet!

Címkék:
karrier, béremelés, járulékcsökkentés,