Külföldön tanulnál? Itt vannak a világ legjobb egyetemei

Pénzcentrum2016. október 22. 16:03

Ma már szinte senki nem lepődik meg azon, hogy a magyar középiskolások negyede tervezi komolyan, hogy külföldre megy tanulni. A diákok legnépszerűbb célpontjai közé még mindig Anglia, Németország és az USA tartozik. De vajon hol vannak a világ legjobb egyetemei?


Az idei évben is elkészült a világ legjobb egyetemeinek toplistája. A rangsor kialakításakor többek között figyelembe vették:

  • az ott dolgozók hírnevét,
  • a diákok számát és az egyemen lévő karoknak az arányát,
  • és az egyetem nemzetközi hírnevét is.
Loading...

Melyik a legjobb magyar egyetem?

A legmagasabban rangsorolt magyar intézmény a Szegedi Tudomány Egyetem pont nem került már be a legjobb 500 közé. A többi magyar vezető egyetem: az ELTE, Debrecen, BME, Corvinus, és a Pécsi Tudományegyetem a 600 - 800 közötti sávban találhatóak meg a világranglistán.

Külföld, de miért?

Az Engame Akadémia korábbi kutatása szerint a fiatalok háromnegyede elsősorban még mindig itthon képzeli el, hogy egyetemista lesz. A szülők többsége is nyilván azt szeretné, ha Magyarországon járna a gyermekük iskolába. A kutatás szerint azonban a szülők maximálisan támogatnák azt is, ha a gyerekek külföldön terveznék folytatni tanulmányaikat a középiskola után. Az akadémia által végzett kutatásból pedig az is kiderült, hogy a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

2015-ben megközelítőleg 9 -10 ezer főre becsülhető a külföldön tanuló magyarok száma.

Hova szeretnének menni tovább tanulni a diákok?

  • 1. Egyesült Királyság
  • 2. USA
  • 3. Németország
  • 4. Ausztria
  • 5. Svédország
  • 6. Dánia
  • 7. Finnország
  • 8. Franciaország

A valóság azonban nem teljesen tükrözi a terveket, ugyanis a statisztikák szerint a külföldön tanuló magyar diákok legtöbben ma Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol szerezhetünk legolcsóbban diplomát?

A megélhetés a külföldi országokban átszámolva havi szinten mindenhol 200 ezer forintnál kezdődik, a legmagasabb költségekkel pedig az USA-ban kell számolnunk, de ott is megúszhatjuk 300 ezer forint alatt, ha nem nagyvárosba költözünk.

A Pénzcentrum korábbi számításai szerint első helyre a minimális tandíjjal rendelkező (regisztrációs díjhoz kötött) Dánia került a második pedig Skócia lett, ahol egyáltalán nincsen tandíj, de a megélhetés valamivel drágábbnak mondható. A választásnál azonban mindig vegyük figyelembe az adott országban lévő munkalehetőségeket, induló szakokat, állami támogatásokat és felmerülő plusz költségeket is.

Címkék:
karrier, egyetem, külföld, továbbtanulás, rangsor, skócia,