Tömegével bocsáthatják el a gyári munkásokat

Pénzcentrum2016. október 12. 05:27

Nyakig ülünk a 4. ipari forradalomban, a változások pedig már Magyarországot is elérték. Mindez legalább annyira megváltoztatja majd a mindennapjainkat és munkánkat, mint anno az elektromos izzó, a gőzgép, vagy a gyárak építése. A világ egyik legnagyobb ipari vállalatától megtudtuk, hogyan készülhetnek fel a változásokra a munkavállalók.

A negyedik ipari forradalomként is emlegetett digitalizáció gyökeresen megváltoztatja a magyar munkavállalók életét is. Mindez már nem futurisztikus képzelgés, hanem a jelen valósága.

A most zajló ipari forradalom nem a gépekről szól, hanem az automatizálásról, egy eredményorientált folyamatról" 

- mondta mondta Jeff Liu, globális technológiai Igazgató a GE digitális központjának megnyitója után, egy panelbeszélgetésen. Hozzátette, ebben a változásbannem elég a vállalatoknak, a kormánynak és az iskoláknak a digitalizáció felé fordulniuk, hanem szülőknek és gyerekeknek is egyaránt szükséges. Akik nem haladnak a korral, azok lemaradnak, és probléma, hogy az emberek többsége még mindig a 20. században él. 

A multi vezetői szerint a jelenlegi ipari forradalom végül is az emberekhez tér vissza: a termelékenység jobb kihasználása a cél, és az emberekbe kell befektetni, hogy olyan alap- és szakképzésben részesüljenek, hogy az új környezetben minél többet fejlődjenek, és jól haszonsítható tudással rendelkezzenek. Nem tudni, mik lesznek a jövőbeli megoldások, de aki tud fejlődni, az haladni is fog. Az automatizálással eltűnnek a monoton, szaktudást nem igénylő állások, a hatékonyság növekedésével pedig az embernek kevesebb időt kell munkával tölteniük.

A kicsiké a lehetőség

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy egyfajta kulturális változás is következik, és az ügyes és fürge országok érhetnek el könnyebben sikereket, szemben a nagy, és merev társadalmakkal. Tehát a rugalmas országok lesznek előnyben. 

A GE vezetői a következő generációban is nagy lehetőségeket látnak, de ezek kiaknázásában meghatározó szerepet tulajdonítanak az oktatás mellett a szülőknek is. Szerintük nem az a gond, hogy a mai gyerekek sokat ülnek a képernyők előtt, hanem hogy az ott töltött idő több, mint amennyit a szüleikkel vannak. Hatalmas a digitális generációs szakadék, mert a gyerekek többet tudnak a digitális eszközökről, mint a szülők és a tanárok. A legkisebbekben valójában készség szinten kell csak elültetni digitalizációs megoldásokra való fogékonyságot.

Felkészülés a következő 100 évre

A következő 10-15 évben kell felkészülni és megalapozni a gyermekeink életét a következő száz évben bekövetkező változásokra. Ebben az iskoláknak is nagy szerepük van, csakúgy, mint a szülőknek. Legjobban a tanulás képességét kell elsajátítaniuk a gyereknek, mert csak így tudnak majd alkalmazkodni a gyors változásokhoz. Emellett az angol nyelvtudás lesz még elengedhetetlen és az üzleti IT - mert IT nélkül megbukik az üzlet, üzleti tudás nélkül pedig az IT csak költség. Emellett a kreativitás és a lényeglátás, a fókusz válik majd felbecsülhetetlen értékké.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakmák tűnnek el

Munkakörök egész sorát fogja megszűntetni az automatizálás, ez a folyamat már szintén elkezdődött. A gyárakban a gépsorok mellé lassan egyáltalán nem lesz szükség betanított munkásokra, ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesz szükség emberekre. Viszont sokkal fontosabbá válik a hozzáadott érték, a szaktudás. Nem terméket kell majd előállítani, hanem egyedi megoldásokra, ötletekre, és találmányokra lesz majd szükség.

Az ipari robotok éves értékesítése világszerte évente átlagosan legalább 13 százalékkal növekszik majd 2017-2019 között.

Ekkor következik be az áttörés, amely lehetővé teszi, hogy a robotok és az emberek biztonságosan dolgozhassanak egymás mellett bármiféle elkerítés nélkül, miközben a gyártási hatékonyság és a minőség növekedése várható - áll az International Federation of Robotics (IFR) jelentésében. Olyan területeken is elkezdik az ipari robotok bevezetését, ahol eddig túl összetettnek, vagy költségesnek gondolták az emberi munka kiváltását.

A munkaerőhiány nem csak Magyarország problémája. Az automatizálás során számos olyan területen megoldás lehet a hiányra, ahol monoton, alacsony hozzáadott értékű a munka. Az ilyen feladatokhoz alacsony bér is társul, a robotok viszont még olcsóbbak lesznek a munkáltatóknak, így amit a robotok által megspórolhatnak a cégek, azokból emelhetik a szakemberek és egyéb munkavállalók béreit. Valamint a bővülés és növekedés révén újabb munkahelyeket is teremthet az automatizáció.

A fentiekből viszont az is kiolvasható, hogy a képzetlen emberek nem fognak tudni elhelyezkedni.

A változásokat az is jól mutatja, hogy a General Electric (GE) néhány napja nyitotta meg a globális digitális fejlesztési központját Magyarországon. A világ egyik legnagyobb vállalata, 124 éves történetében már megélt ipari forradalmat, gazdasági válságot, és az eredményei azt mutatják, hogy tudja mikor, és hogyan kell váltani. A jelenlegi célja, hogy a hagyományos ipari vállalatból 2020-ra digitális szoftvervállalattá váljon. Tehát azt látja, hogy a globális gazdaság mozgatórugója most már a digitalizáció lesz.

Loading...

Címkék:
digitalizáció, karrier, szakma, gyár, szakmunka, ipar, munkás, general electric magyarország,