50 százalékos béremelést akarnak a kereskedelmi dolgozók

Pénzcentrum2016. október 7. 09:32

Dinamikus, háromlépcsős, legalább ötvenszázalékos béremelésre tesz javaslatot a kereskedelmi dolgozók számára a szakszervezet - értesült a Magyar Idők. Ennek oka, hogy már több éve nem volt átfogó ágazati bérfejlesztés, habár az utóbbi hónapokban elsősorban a munkaerőhiány miatt némileg a zsebükbe nyúltak a multik.

Alacsonyak a bérek a kereskedelemben: a bolti dolgozók többsége csak a minimálbért vagy a szakmunkás bérminimumot kapja - mondta a lapnak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Ezért az érdekképviselet ötvenszázalékos béremelést javasol a következő évekre, három lépcsőben. Bubenkó elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dolgozók bérezésén, munkakörülményein - egy-két esettől eltekintve - továbbra sem javítanak a tőkeerős üzletláncok, holott sok helyen már nehéz feltölteni az üres álláshelyeket.

Magyarországon Európa-szerte rekordmagas az egy főre jutó kereskedelmi egységek száma, ezért a bővítés a piacon nem releváns, ráadásul a mérlegbeszámolók szerint vaskos nyereségeket produkálnak idehaza a nagy üzletláncok. Ha a dolgozók többet kapnának kézhez, javulna életminőségük, sőt, már egy 40-50 ezer forintos emelés is azt valószínűsítené, hogy többet vásárolnának.

Címkék:
karrier, bér, béremelés, munka, szakszervezet, bérfejlesztés,