Így már érthető, miért nincsenek eladók a magyar boltokban

Pénzcentrum2016. szeptember 26. 13:30

Az uniós országokban 55 ezer eladót keresnek az áruházak. A munkaerőhiány más uniós országokban is nyomasztó teher. A legtöbb betöltetlen álláshely Németországban van, a kereskedelemben és a gazdaság egészében egyaránt.

2016. második negyedévében tovább nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, négyezer-hatszáz felett járt a KSH mutatója a kereskedelemben, ami 2015. elejéhez képest bő másfél ezres, 50% feletti megugrás. Az alkalmazottak száma a négy főnél nagyobb kiskereskedésekben 2016-ban év elejétől nem változott, 192-193 ezer fő körül mozgott az egyes hónapokban, ami azt jelenti, hogy hiába emelkedtek egy év alatt átlagosan 10%-kal a havi bruttó átlagkeresetek, van ahol persze ennél sokkal nagyobb mértékben is, ez összességében csak az eladók megtartásához volt elég, a létszám bővítéséhez már nem, pedig közben áprilistól már vasárnap is nyitva lehettek a boltok - írja közleményében a blokkk.com.

A létszámhiány nyomasztó a boltokban, áruházakban. Úgy tűnik azonban, hogy nem csak Magyarországon. Az Európai Bizottság foglalkoztatási szolgálata jelenleg több mint 2 millió álláshely hirdetést sorol fel, ennek negyedét pedig német cégek töltötték fel a rendszerbe. Magyar vállalkozások 6.367 álláshirdetést adtak fel itt.

Vigyázat, ez nem teljeskörű statisztikai összegzés, hiszen itt hirdetni nem kötelező, csak egy lehetőség a cégek számára, de önmagában is fontos mutatószám.

A korábbiaknál némileg kevesebb hirdetéssel, de toronymagasan listavezető az eladókeresésben Németország, bő 25 ezer álláshellyel. Az Egyesült Királyság, majd Franciaország követi a német áruházakat, 6-7 ezer eladóra vadászva. A magyar áruházak nem adják fel, 453 eladót ők is ezen a vonalon keresnek, feltehetően földrajzilag inkább keletebbről.

Az uniós országokban összesen 55 ezer eladót keresnek az áruházak ezen az uniós portálon.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar eladó nem csak itthon, hanem sok más országban is kelendő. Így szembe kell nézni azzal, hogy a bolti dolgozók hiánya még jó darabig teher lesz a hazai boltoknak, áruházaknak, különösen a kinti többszörös fizetésekkel szemben eddig kínált magyar bérekkel a kirakatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Eurostat, az Unió statisztikai hivatalának friss összegzése szerint üres álláshely akad bőven az uniós országokban, a nemzetgazdaságok legkülönbözőbb szakterületein. Az üres álláshelyek aránya az Európai Unióban 2016. második negyedévében 1,8% volt, ami jócskán két és félmillió feletti számot jelent.

A hivatalos statisztika szerint Németországban az üres álláshelyek száma megközelíti az egymilliót (a foglalkoztatási szolgálatnál ennek a felét hirdették csak meg a német cégek). Nagy-Britannia 755 ezer üres álláshelyet tart nyilván és a franciák nem adtak meg adatot eddig. A következő a sorban Hollandia 160 ezer álláslehetőséggel, majd Csehország jön 123 ezerrel. Magyarországot még megelőzi Spanyolország, Svédország és Románia, nálunk 2016. második negyedévében 55 ezer volt az üres álláshelyek száma.

Címkék:
karrier, bolt, áruház, eladó, eu, statisztika, munkaerőhiány,