Van egy jó és egy rossz hírünk a mai fiatalokról

Pénzcentrum/Index.hu2016. szeptember 21. 13:02

35 ország bevonásával készült felmérés az európai 15 és 16 évesek alkohol- és drogfogyasztási szokásairól. 2015-ben végezték a felmérést, amiben összesen 96 ezer diák válaszát dolgozták fel. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy itthon a legnagyobb baj a legális ajzószerekkel van, ugyanis az alkohol és drogfogyasztás az, ahol a magyarok igazán kenterbe verik európai kortársaikat.

Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and other Drugs) felmérés részeként 8 különböző területről adtak válaszokat, névtelen kérdőívek keretében. Ez alapján a magyar fiatalok 29% vallotta azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer rágyújtott, ez pedig 8 százalékkal magasabb, mint az európai átlag.

Amikor az elmúlt 30 napban fogyasztott alkoholról kérdezték őket, akkor 55 százalékuk válaszolta azt, hogy ivott valamilyen alkoholos italt. Ez 7 százalékkal haladta meg az átlagot.

Az adatok közül pedig a legerősebb, hogy az alkalomszerű nagy mennyiségű alkoholfogyasztásban is jók a magyarok, ugyanis
a megkérdezett diákok 39 százaléka vallotta be azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer részegre itta magát.

Ezzel mondjuk egész Európa küzd, ugyanis a felmérésben résztvevő minden harmadik diák beszámolt arról, hogy részegre itta magát az elmúlt egy hónapban. 78 százalékuk szerint könnyen megy az alkoholos italok beszerzése.

Ami a marihuánát illeti, a magyar 16 évesek 13 százaléka mondta azt, hogy már kipróbálta a szert, ezzel pedig 3 százalékkal az európai átlag alatt vannak a fiatalok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új, még nem rendesen szabályzott pszichoaktív szerek egy kalap alá kerültek a felmérésben, és a diákok 4 százaléka mondta azt, hogy legalább egyszer fogyasztott már ilyet. Ebbe a kategóriába tartozik a Magyarországon sok helyen komoly gondok okozó herbál is, de a felmérésből nem látszik, hogy ez nagy probléma lenne, a 4 százalék pontosan ugyanannyi, mint az európai átlag.

A többi eredmény a felmérés hivatalos oldalán megtalálható, itt pedig a magyar adatok vannak.

Címkék:
karrier, európa, alkohol, drog, statisztika, , herbál,