Németország még több mérnököt csábíthat el: sötét jövő elé néznek a magyar cégek?

Világgazdaság2016. szeptember 13. 08:33

Százezer mérnökkel többre lesz szüksége Németországnak, mint amennyit képeznek - állítja egy friss tanulmány. Van, aki szerint ez a szám túlzás, de az biztosnak tűnik, hogy marad a nemzetközi verseny a hazai mérnökökért - írja ma reggel a Világgazdaság.

Egy friss felmérés szerint 100 ezer villamosmérnökre lesz szüksége a helyben képzetteken felül Németországban - állítja a kölni gazdaságkutató intézet (IW). A magyar cégek már most is nehezen találnak mérnököt, de ha igaza lesz a tanulmány készítőinek, akkor a helyzet még rosszabb lesz.

Érdemes némi fenntartással kezelni ezt a hatalmas számot, de az mindenképpen igaz, hogy óriási a kereslet, és folyamatosan növekszik (...) Ugyanakkor legalább jó hír, hogy a verseny hatására kezdenek felzárkózni a magyarországi mérnökfizetések is, legalábbis valamivel már kisebb a rés a magyar és a német bérek között

- nyilatokzta Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület ügyvezető főtitkára.

Az északnyugat-dunántúli autóipari vállalkozások már most is nehezen tudnak képzett munkaerőt felvenni, leginkább egymástól csábítják el a dolgozókat. A munkavállalókért ebben a térségben nemcsak a térség cégei, hanem a 100-200 kilométerre lévő szlovák vállalatok is küzdenek.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, németország, mérnök, autóipar, informatikus,