Veszélyben a Tesco Dunántúli bástyái: kritikus a helyzet

Pénzcentrum2016. szeptember 12. 11:06

A szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása miatt egyre súlyosabb a helyzet a kiskereskedelemben. Az élelmiszerláncok állásajánlatait böngészve ráadásul jól látható, hogy az ország igencsak megosztott.

Hónapok óta arról cikkezik a sajtó, hogy a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása miatt egyre súlyosabb a helyzet a kiskereskedelemben (is). Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint azok a tényezők, melyek az ország elhagyására kényszerítik a szakembereket, érdemben idén sem változtak.

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány

- nyilatkozta még év elején Somogy megye hírportáljának a szakember.

És valóban, az élelmiszerláncok állásajánlatait böngészve jól látható, hogy az ország igencsak megosztott. Mivel a legtöbb dolgozót a hazai élelmiszerláncok közül a Tesco foglalkoztatja, így az ő példájukon keresztül mutatjuk ezúttal be, hogy milyen különbségek vannak régiónként, megyénként, illetve ha még ennél is közelebbről vesszük górcső alá a szektort.

Loading...

Amennyiben statisztikai régiókra bontjuk az ajánlatokat, jól látható, hogy a legnagyobb üresedés jelenleg Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, valamint Nyugat-Dunántúlon van az áruházláncnál. A 3 régió, köztük Pest megye és Budapest a maga 197 ajánlatával, 284 hirdetést listáz - ez az összes betöltetlen pozíció 80 százaléka.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Amennyiben megyék szerint is szemügyre vesszük az ajánlatokat, még inkább kirajzolódik az ország Kelet-Nyugati megosztottsága. Pest megye és Budapest után ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Veszprém megyében keresik a Tescónál jelenleg a legtöbb új munkavállalót.

Loading...

Az ajánlatok többsége egyébként áruházi (a központba keresnek irodistákat is); keresnek például szakeladókat, pénztárosokat és árufeltöltőket is dögivel. Amennyiben pedig városok alapján rendezzük az áruházlánc hirdetéseit, akkor - Budapestet nem számítva - Dunakeszi, Budakeszi, Győr, Mosonmagyaróvár, vagy például Sopron viszi a prímet. Ha viszont azt nézzük, hogy az áruházlánc egyetlen hiper- és szintén egy szupermarkettel van csak jelen a 61 ezer lakosú Veszprémben, akkor a 9 betöltetlen pozícióval ott igencsak kritikus a helyzet.

Címkék:
karrier, Tesco, munka, kiskereskedelem, álláshirdetés, állás, munkaerőhiány,