4 ezer fogvatartott kaphat munkát

Pénzcentrum2016. augusztus 31. 09:31

Pályázatot hirdettek a fogvatartottak munkaerő-piaci és társadalmi visszailleszkedésének elősegítésére. A 3,5 milliárdos programot az Európai Szociális Alap és az ország költségvetése finanszírozza - írja a Magyar Idők.

Legkevesebb négyezer fogvatartott munkaerő-piaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázati felhívást augusztus végén a kormány. A büntetésüket töltő rabok szabadságvesztése alatt megvalósuló program célja, hogy az elítélt szabadulásakor belső meggyőződésből akarjon, és - külső segítség igénybevételével - képes legyen a társadalom jogkövető tagjává válni.

A pályázat kírásának egyik oka, hogy a büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak visszaesési aránya ötven százalék körül van, tehát minden második elítélt újból a bűn útjára lép, miközben a legfrissebb Börtönstatisztikai Szemle adatai alapján a fogvatartottak átlagos létszáma növekvő tendenciát mutat. A rabok között a 31-45 évesek csoportja a legerősebben reprezentált: ez a korosztály adja a fogvatartottak 45 százalékát. Az összes elítélt csaknem fele elsőbűntényes vagy visszaesőnek nem minősülő bűnismétlő. A tavaly januári adatok alapján a rabok 69 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van.

Címkék:
karrier, pályázat, munka, börtön, munkaerőpiac,