Magyarok tízezrei járnak most rosszul: bukják a hétvégi pótlékot

Napi.hu2016. július 19. 10:02

Számos ponton módosult a Munka törvénykönyve, a legtöbb változás a munkavállalóknak kedvez, azonban egy módosítás dolgozók tízezreinek hátrányos - írja a Napi.hu.

A Munka törvénykönyve alapvetően a munkavállalók javára módosult egy kivétellel, ugyanis a készenléti jellegű munkakörökben dolgozóktól elvették a kötelező hétvégi pótlékot. A korábbi szabály szerint őket csak pótlék fejében lehetett szombaton is rendes munkaidőre beosztani, ha emellett vasárnap is szolgálatban kellett lenniük. Ez elsősorban a MÁV alkalmazottait érinti, de több gáz- és villamosipari dolgozó is rosszul járhat.

A pihenőidő szabályozása is változott: ha a munkavállaló számára 11 óránál rövidebb egybefüggő pihenőidőt biztosít a munkáltató, ennek lényege, hogy két egymást követő pihenőnapnak legalább 22 órát el kell érnie. Emellett az hét napos időtartammal számolt átlagos munkaidő nem haladhatja meg a 48 órát.

A várandós és a szüléssel kapcsolatos kezelés alatt álló nőknek korábban nem lehetett felmondani, feltéve, ha állapotukról tájékoztatták a munkáltatót. Ha a kezelést a felmondás után jelenti be a kismama, akkor a munkáltató 15 napon belül visszavonhatja a felmondást és ebben az esetben a kiesett időszakot munkaviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Az EU állampolgárai, ha Magyarországon teljesítenek kiküldetést, akkor a magyar minimum szabályoknak is meg kell felelnie, vagyis a bérnek el kell érnie a hazai minimálbér szintjét.

Címkék:
karrier, munka, munka törvénykönyve,