Fog még valaki itthon dolgozni?

Pénzcentrum2016. július 13. 09:02

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MKGYOSZ) közzétette legújabb tanulmányát, melyben megoldási javaslatot tesznek a minden eddiginél súlyosabb munkaerőhiány kezelésére. Demográfiai és gazdasági okok kéz a kézben okoznak egyre nagyobb gondokat az autóiparban és a kereskedelemben - írja a Népszabadság.

1953-ban még több mint 200 ezer gyerek született, míg 1998-ban már csak124 ezer. Az előbbi csoport mostanában megy nyugdíjba, az utóbbi pedig most lép be a munkaerőpiacra. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacra belépők nem tudják pótolni a nyugdíjba menőket, így munkaerőhiány alakul ki. További, szektor specifikus probléma, hogy a kereskedelemben az alacsony bérek miatti kivándorlás csak súlyosbítja a helyzetet.

Jelenleg 307 ezer fő keres állást Magyarországon és 220 ezren dolgoznak közfoglalkoztatásban, azaz lenne honnan meríteni új alkalmazottakat, de ehhez modernebb oktatási és képzési rendszerre lenne szükség.

Az MKGYOSZ megoldási javaslatai között megtaláljuk a hasznos képzéseket nyújtó, és valóban munkára szocializáló közfoglalkoztatási rendszer kialakítását, az oktatásra szánt összegek növelését, valamint a béremelést is.

Címkék:
karrier, nyugdij, álláskeresés, születésszám, közmunkás, munkaerőpiac, munkaerőhiány, munkás, mgyosz,