Embertelen körülmények között dolgoznak a fővárosi buszsofőrök

Pénzcentrum2016. július 5. 18:32

Embertelen körülmények között dolgoztatják a meghosszabbított útvonalon közlekedő 58-as buszra beosztott BKV-sofőröket: órákig nem könnyíthetnek magukon, nem tisztálkodhatnak, s enni is csak a buszon tudnak.

A Budafok Jégmadár utca - Újbuda Városközpont végállomások egyikén sincs sofőrök számára kialakított tartózkodó, még egy ideiglenes vécé sem. A BKK viszont megtiltja, hogy az Etele teret is érintő járatra beosztottak legalább ezen a ponton - vagy bárhol máshol - időzzenek annyit, hogy az ottani szolgálati tartózkodóban elvégezzék a dolgukat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azonnali intézkedést követel, s amennyiben a helyzet záros határidőn belül nem javul, a munkavédelmi hatósághoz fordul.

Ordítva tiltotta meg a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere az 58-as buszjárat egyik sofőrjének, hogy akár csak egyetlen percre megálljon bárhol is, hogy elvégezze a dolgát.

Az érintett sofőr ugyanis három egymást követő napon, de szolgálatonként mindössze egyszer elment az Etele téri BKV-pihenő mosdójába, mivel az ő járatának egyik végállomásán sincs szociális helyiség - adta hírül az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Ez nemcsak szabálytalan, de különösen kegyetlen eljárás, hiszen ebben a forróságban a biztonság miatt is az átlagosnál többet kell inniuk, ezért nyilván mosdóra, vécére is többször lenne szükség - szögezi le Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.

Az említett járművezető nem is bírta ki a hosszú utat, ezért az Etele téri pihenőben időzött annyit, hogy elvégezze a dolgát, ezért mindössze 3-4 percet késett a járata ezeken a napokon. Közvetlen felettese megértette a helyzetet, elnézte a késést, a fődiszpécser azonban nem tűri az ilyen renitens magatartást, megtiltotta a késlekedést, vagyis azt, hogy a járművezetők menet közben ugyan, de kulturált emberhez méltó körülmények között könnyítsenek magukon. Másképp viszont nem tudnak, mert a saját járatuk végállomásain erre nincs lehetőség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EKSZ elnöke végtelenül felháborítónak tartja a történteket és tűrhetetlennek a meghosszabbítás miatt kialakult állapotot. Nemes Gábor szerint egyre jellemzőbb, hogy miközben a munkáltató és a tulajdonos - a főváros - egyre nagyobb terhet rak a dolgozókra, nem biztosítja a feladatok teljesítéshez szükséges feltételeket.

Ez a példa jól igazolja a szakszervezet többször hangoztatott állításait: túlzóak az elvárások, s ehhez képest minimális a munkavállalók megbecsülése - véli az elnök.

Az EKSZ elvárja, hogy a BKK azonnal intézkedjen, állíttasson megfelelő pihenőt, szociális helyiséget is mindkét végállomásra. Amennyiben a fővárosi tulajdonú cég nem rendezi a helyzetet, a szakszervezet a munkavédelmi hatósághoz fordul.

 

Címkék:
karrier, busz, sofőr, munka, egységes közlekedési szakszervezet,