Ezt intézd el még ma az iskolában, különben utcára kerülhet a gyerek

Pénzcentrum2016. június 15. 11:05

Ma véget ér a 2015/2016-os tanév, és 1,2 millió általános és középiskolás diák vetheti bele magát a nyári szünet örömeibe. Már hónapok óta nagy a készülődés, hogy a vakációzók programokkal, táborokkal, diákmunkákkal és pihenési lehetőségekkel minél hasznosabban tölthessék el a szünidejüket.

A két és fél hónapos nyári szünet talán sok időnek tűnik, de ahogy azt mindenki saját bőrén is megtapasztalta, egy szempillantás alatt elrepül. Éppen ezért fontos, hogy hasznosan töltsék el a következő heteket a diákok, és a tanév fáradalmait főként aktív időtöltéssel és élményszerzéssel pihenjék ki.

A szünet azonban nem csak a gondtalanságról szól, hiszen sok szülőnek igen nagy fejtörést okoz, hogyan oldja meg a gyermeke felügyeletét a vakáció alatt. Ráadásul úgy, hogy közben élvezze is a szünidőt a nebuló.

Aki nem tudja megoldani a felügyeletet, azok a települési önkormányzatnál igényelheti a gyermek napközbeni ellátását. A jelentkezésnek ma (június 15.), az utolsó tanítási napon jár le a határideje.

Indulnak a táborok

Nem hivatalos felmérések szerint a diákoknak csak 10-15 százaléka jut el nyári táborba, mivel ezekért gyakran igen borsos árakat kérnek. A taborfigyelo.hu-n közel száz tábor közül válogathatnak a gyerekek. Idén újdonságként megjelentek a multitáborok is, amelyekben több tematikus tábort ötvöznek, hogy még színesebb legyen az ott eltöltött hét. A táborok árai között hatalmas a szórás. A napközisek ára átlagosan 20 ezer forint körül mozog, az ott alvósoknak pedig jellemzően 30-35 ezer forint között van - írja az MTI. Persze egy-egy "menő" táborért ennek gyakran a sokszorosát kérik.

KATTINTS! Ki nem találod, milyen tábor lesz idén a legnagyobb sláger

A Profession.hu tavalyi felmérése szerint a készségfejlesztő- és a sporttáborok a legnépszerűbbek mostanában, a 14 év felettieknél pedig a nyelvi táborok a divatosak. A gyermekek szórakoztatásával foglalkozó Funside Egyesület szerint idén az informatikai tábor lehet majd a legnagyobb sláger.

Aki maga keresi meg a nyaralásra valót

Sok diák a szünet alatt munkát vállal. Szülői engedéllyel már 15 éves kortól dolgozhatnak a fiatalok. A szakemberek azt tanácsolják a diákoknak, hogy lehetőség szerint inkább iskolaszövetkezeteken keresztül vállaljanak munkát. Amellett, hogy egyszerűbb ezeken keresztül munkát találni, a foglalkoztatás jogi hátterét is a szövetkezet felügyeli.

Diákmunkánál is fontos, hogy írásbeli munkaszerződést kössenek a felek, és bizony ez is adóköteles jövedelem.

Erről bővebben itt: Diákmunkát vállalnál a nyáron? Ezt kell róla tudnod

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A diákok bére alkalmazkodik a mindenkori minimálbérhez, tehát hivatalosan legalább bruttó 639 forintos órabért kell kapniuk a munkájukért. Általában viszont ennél többet keresnek. Ez függ a munka jellegétől, és attól is, hogy az adott feladat elvégzése mekkora szaktudást igényel.

KATTINTS! Kenyérkereső hallgatók: indul a nyári diákmunka-dömping

Sokan olyan munkát keresnek a nyárra, ami kapcsolódik tanulmányaikhoz, és esetleg hasznos lehet későbbi munkakeresésükhöz, de jellemzően a pénzkereseti lehetőség az elsődleges motiváció. Az irodai munkák mellett strandokon és fesztiválokon is szívesen dolgoznak a fiatalok.

Az állam is támogatja

Nyári diákmunka programot hirdetett a Nemzetgazdasági Minisztérium, ennek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak állást az önkormányzatoknál, és az önkormányzati fenntartású intézményeknél. Ehhez 1,9 milliárdos támogatást ad az állam.

Loading...

Címkék:
gyerek, tábor, diákmunka, nyári szünet, vakáció, nyár, szünet, diák, szünidő, gyerektábor,