Minden ötödik halálos munkabaleset az építőiparban történik

Pénzcentrum2016. június 13. 08:35

A munkavédelmi ellenőrzések is alátámasztják, hogy az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat. Minden ötödik halálos munkabaleset az építőiparban történik, és a vizsgált időszakban többször fel kellett lépni a rákkeltő anyagok alkamazási szabályainak megszegéséért - írja a Magyar Idők. 

A nagy fluktuáció, a rövid ideig tartó veszélyes tevékenységek, mint daruzás, bontás, szerelés, és a szélsőséges környezeti viszonyok miatt az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat. Az építőipari munkavállalók fele érintett valamilyen munkavédelmi szabálytalanságban, ami a 30 százalékos országos átlagot bőven meghaladja. Az év első három hónapjkában 747 céget vizsgáltak munkavédelmi szempontból, közülük 538-nál találtak szaválytalanságot.

Az első negyedévben az összes munkavédelmi bírság csaknem felét az építőiparban szabták ki, 10,6 millió forint összegben. 

A leggyakoribb ok a leesés elleni védelem hiánya volt, de a nem megfelelő munkavédelmi ismeretek, és az egyéni védőeszközök használatának elmulasztása miatt is sokat bírságoltak. A súlyos munkabalesetek 17 százaléka az építőiparban történt, a halálos balesetek közül minden ötödik ebben az ágazatban következett be. A vizsgált időszakban hét súlyos építőipari balesetben három személy hunyt el.

Címkék:
ellenőrzés, bírság, építőipar, munkabaleset, munkavédelem,