Ez hamarosan mindenkinek elkerülhetetlen lesz: mikor jön a radikális béremelés?

Pénzcentrum2016. május 30. 16:34

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) részvételével került megrendezésre 2016. május 19-én a GÉMOSZ-MGYOSZ Gazdaságpolitikai Fórum, melynek keretében az autókereskedőket és szervízeket leginkább érintő aktualitások kerültek megvitatásra.

Hazánkban ma már a legtöbb ágazatban a munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot: a kedvezőtlen demográfiai folyamatok mellett jelentős mértékben nőtt a munkavállalók elvándorlása, mely az elmúlt két évben erősödött fel igazán. A jelenség egyik fő oka a jelentős bérszakadék Magyarország és az Európai Unió más tagállamai között

 - mondta Dr. Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. Hosszútávon a hazai reálbérek emelkedése elkerülhetetlen, melynek sok vállalkozásnál azonban a jövedelemteremtő képessége szab gátat.

A szakmber szerint a bérszakadékot nem lehet generálisan átugrani, és nincs szükség jogszabályi beavatkozásokra: az egyes vállalkozásoknak önállóan, saját lehetőségeikhez, illetve egyéni munkaerőigényeikhez igazodva kell megvalósítaniuk a béremelést. A legnagyobb hazai munkaadói szervezet alelnöke szerint természetesen a munkáltatói járulék csökkentése is elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozások a szükséges mértékben tudjanak bért emelni.

Emellett szükséges a belső és célzottan a külső munkaerőforrások mozgósítása és az általános iskolától a szakképzésig bezárólag úgy kell átalakítani hazánk oktatási rendszerét, hogy valódi, piacképes tudással rendelkező munkavállalókat képezzünk.

Címkék:
karrier, bér, munka, reálbérek, munkaadói járulék,