Ilyen fizetésemelést ritkán látsz: durván nőttek a magyarok bérei

Portfolio2016. május 20. 16:34

2010 nem láthattunk olyan magas nettó reálbér-növekedést a gazdaságban, mint idén márciusban: az átlagkeresetek 8,4 százalékkal jártak magasabban, mint egy évvel korábban. A versenyszférában is látványosan nőttek a nettó keresetek: reálértéken 7,9 százalékkal.

A márciusi -0,2 százalékos éves infláció mellett 8,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek Magyarországon. Ugyanakkor, ha az átlagnál jóval alacsonyabb bérrel rendelkező közmunkásokat nem számítjuk, a reálbér-emelkedés üteme eléri a 9 százalékot. A versenyszférában a bruttó keresetek 6 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a rendszeres (jutalom nélküli) bérek pedig 5,6 százalékkal bővültek. Ez 7,9 százalékos reálbér-emelkedéssel párosult márciusban.

Az újévi bérmegállapodások jellemzően a márciusi bérstatisztikában szoktak megjelenni, és a február és márciusi közötti bérkülönbözet igen jól jelzi az egész éves bérnövekedést. (A februári és a márciusi bérek közötti különbség az adott évi béremelkedés körülbelül 80 százalékát teszi ki a szakértők becslései szerint).

Vagyis jól láthatjuk, hogy a munkaerőhiány generálta bérnyomás idén már igencsak meglódítja a béreket. Nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatottak nélkül a bruttó bérek átlagosan 16 ezer forinttal növekedtek idén február és március között. Így a bruttó bérek 277 ezer, míg a nettó keresetek 184 ezer forintra emelkedtek.

A versenyszektorban ennél nagyobb mértékben, átlagosan 21 ezer forinttal nőttek a bruttó bérek február és március között. A vállalkozásoknál a bruttó átlagbér 284 ezer forint, a nettó pedig 189 ezer forint volt. Ami a létszámadatokat illeti, a foglalkoztatottság kis mértékben tovább bővült a versenyszférában, így összesen 1 millió 973 ezer alkalmazottat foglalkoztattak márciusban a vállalkozások.

Címkék:
karrier, bérek,