Kiderült: ennyit kereshetnek majd a tisztviselők

Világgazdaság2016. április 21. 09:00

Elmarad a járási hivatalokban tervezett 10 százalékos létszámcsökkentés, de még mindig bizonytalan, hogy mi a kormányzat szándéka a közszférával - írja a Világgazdaság.


A kormányzat elfogadta az érdekvédők szakmai érvelését, amely szerint jelentős - 2,5-5 százalékos - munkaerőhiány alakult ki a járási hivatalokban, részben az alacsony keresetek, részben a létszámstop miatt, így inkább az üres álláshelyek betöltésére lenne szükség a létszámcsökkentés helyett.

Az alacsony fizetések nem csak a járási hivatalokban jellemzőek: 37 ezer önkormányzati dolgozó közül 24 ezernek a bére nyolc éve nem változott, keresetük reálértéke ezért 30 százalékkal csökkent. Az ő béremelésüktől viszont mereven elzárkózott a kormány

-mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára.

Az állami tisztviselőkről szóló törvény tervezetének mellékletében szereplő táblázat alapján az érettségizett általános ügyintézők a legalacsonyabb előmeneteli fokozatban, állami fogalmazóként bruttó 160-200 ezer forint közötti illetményre, míg felsőfokú végzettségű társaik 180-300 ezer forintra számíthatnak. Az ugyanott legmagasabb előmeneteli fokozatnak számító állami vezető főtanácsosok diploma nélkül 250-400 ezer forintot, az egyetemet, főiskolát végzettek 350-500 ezer forintot kaphatnak. Vezetői munkakörben az osztályvezetők 420-720 ezer forintot, a főosztályvezetők 530-800 ezer forintot kaphatnak.

Címkék:
karrier, fizetés, béremelés,