Egyre több gyerek juthat naponta meleg ételthez

MTI2016. április 8. 19:33

A kormány idén is egymilliárd forinttal támogatja a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.


Közleményük szerint az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének, illetve a finanszírozási rendszer átalakításának köszönhetően Magyarországon egyre több gyermek juthat naponta meleg ételhez. Míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak ennek támogatására, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint. Tavaly szeptembertől az óvodások és bölcsődések szélesebb körét érinti az intézkedés,

ettől az évtől pedig a szünidőben is biztosított lesz a gyermekek ingyenes étkeztetése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - Pintér Sándor belügyminiszterrel és Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterével egyetértésben - ismét pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) számára a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó fejlesztések támogatására. Ez - mint kiemelték - közvetetten is hozzájárul a kiemelt kormányzati célkitűzéshez, hogy Magyarországon "egyetlen gyerek se éhezzen".

A most megjelent pályázat elsődleges célja, hogy állami hozzájárulással az önkormányzatok képesek legyenek a tulajdonukban lévő, az általuk fenntartott és működtetett óvodai gyermekétkeztetést is szolgáló konyhák és étkezők felújítására, fejlesztésére, kiemelt figyelmet fordítva a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítására, valamint a környezetvédelmi szempontok maradéktalan betartására. A pályázatokat az "ebr42" önkormányzati információs rendszeren keresztül, a Magyar Államkincstár útján lehet benyújtani, legkésőbb június 29-ig. A megítélt támogatások vissza nem térítendők, felhasználásuk határideje 2017. december 31. - olvasható az NGM közleményében.

Címkék:
karrier, gyerekek, étkezés, meleg,